Foto AFP/Scanpix/LETA

Ziemā biežāk notiek satiksmes negadījumi autostāvvietās; aicina šoferus uz bezmaksas apmācībām 0

Ziemas mēnešos pieaug negadījumu skaits autostāvvietās, liecina apdrošināšanas sabiedrības “Ergo” apkopotie dati.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Mākslīgais intelekts nosauc 10 pasaules pievilcīgākos vīriešus. Starp tiem – pretrunīgi vērtēts Latvijas politiķis
“Zeme tad trīcēs zem šo karu izvērsēju kājām!” Gaišreģis paredz Ukrainas kara uzvaras gadu
Kokteilis
“Citreiz pirms koncerta nepieciešams atgādināt ētiku un pieklājības etiķeti” – Madara Raabe vīlusies par koncertā Siguldā pieredzēto
Lasīt citas ziņas

Ja gada griezumā gandrīz 20% no visiem KASKO apdrošināšanas atlīdzību pieteikumiem ir par šāda veida negadījumiem, tad ziemā to ir salīdzinoši vairāk nekā gada siltajos mēnešos. Kā būtiskākos iemeslus šai tendencei speciālisti min autovadītāju prakses trūkumu un neuzmanību, kā arī ceļu stāvokli un apledojuma neievērošanu.

“Visbiežāk negadījumi autostāvvietās notiek, braucot atpakaļgaitā un mēģinot novietot auto paralēli ielas malai starp diviem citiem auto. Ziemā šādu negadījumu skaitam ir tendence pieaugt, jo ceļu satiksmi būtiski ietekmē laikapstākļi un situācija uz auto ceļiem, proti, sašaurinās vietas auto novietošanai paredzētās vietas, nereti iebrauktās un iesalušās rises veicina saslīdēšanu u.tml.. Tādēļ šoferiem jāievēro maksimāla piesardzība,” norāda apdrošināšanas sabiedrības pārstāvis Ritvars Heniņš.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai autovadītājiem būtu iespēja pilnveidot savas prasmes un iemaņas, kā arī samazinātu negadījumu skaitu autostāvvietās, „EuroPark Latvia”, Drošas Braukšanas Skola (DBS) un “Ergo” kopīgi īsteno sociālu projektu „ParkoSkola”, kura ietvaros ikvienam būs iespēja iespējams saņemt bezmaksas auto novietošanas apmācības.

„Drošas Braukšanas Skolas” direktora Jāņa Vanka ieteikumi, novietojot savu auto stāvvietā.

Automašīna no sniega ir jāattīra rūpīgi

Aukstā laikā ir objektīva vēlme pēc iespējas ātrāk tikt siltumā automašīnas salonā, bet nereti tiek aizmirsts, ka ziemā automašīnas sagatavošanai braukšanai vajadzīgs vairāk laika. Tā iemesla dēļ šoferi nereti pavirši notīra sniegu un ledu no priekšējā stikla, bet par sānu un auto aizmugurējiem stikliem piemirst. Savukārt tieši labas redzamības trūkums ļoti bieži ir vainojams negadījumos, iebraucot un izbraucot no stāvvietām.

Tāpat jāattīra ne tikai visi automašīnas logi, bet obligāti arī tās jumts, jo, automašīnai uzsilstot vai braucot ar lielāku ātrumu, sniegs no auto jumta vienmēr kādā brīdī krīt, radot ļoti bīstamas situācijas. Vai nu tas gāžas uz aizmuguri, apdraudot aizmugurē braucošos, vai straujas bremzēšanas apstākļos – uz priekšu. Strauja bremzēšana parasti notiek bīstamās situācijas. Ja šādā brīdī uz priekšējā stikla uzgāžas sniega kaudze, sekas var būt neprognozējamas.

Izvēlēties atbilstošāko vietu, kur “parkoties”

Lai novietotu automašīnu stāvēšanai vai izbrauktu no stāvvietas, ziemas apstākļos ir nepieciešams vairāk vietas nekā parasti, tāpēc ieteicams parkoties vietās, no kurām iespējams droši un ērti izbraukt. Jāņem vērā, ka ziemas apstākļos auto ir grūtāk vadāms, var saslīdēt un tādējādi uzslīdēt priekšā vai aizmugurē stāvošai automašīnai.

Reklāma
Reklāma

Laikus sagatavoties izbraukšanai no stāvvietas

Pirms atstāt auto stāvēšanai sniegā, ieteicams jau laikus padomāt arī par vieglāku izbraukšanu – automašīnas sakarsušais motors kausē sniegu, kas pēc tam atkal sasalst, veidojot ledus klātas rises. Lai atvieglotu izbraukšanu, ieteicams pieļaujamajā amplitūdā dažas reizes pabraukt uz priekšu un atpakaļ, lai veidotu labi iebrauktas sliedes sniegā.

Par projektu “ParkoSkola”

„EuroPark Latvia”, Drošas Braukšanas Skola un „ERGO” kopīgi īstenotā sociālā projekta ietvaros notiek regulāras bezmaksas auto novietošanas apmācības – pusstundu ilgs individuāls treniņš DBS instruktora vadībā. Pieteikties bezmaksas nodarbībai var aizpildot pieteikšanās anketu „ParkoSkolas” lapā vietnē „Facebook” vai rakstot uz e-pastu: [email protected].

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.