Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto Reuters/Scanpix/LETA

Izvairoties no soda sankcijām, reģionālā prese “noslepeno” jubilāru vārdus 5

Jaunā Eiropas Savienības (ES) datu aizsardzības regula jau liek sevi manīt dzīvē. Vietējās avīzēs parādījušies anonīmi apsveikumi jubilāriem, izraisot gan neizpratni, gan ironiju, vēstīja “TV3 Ziņas”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Mākslīgais intelekts nosauc 10 pasaules pievilcīgākos vīriešus. Starp tiem – pretrunīgi vērtēts Latvijas politiķis
“Zeme tad trīcēs zem šo karu izvērsēju kājām!” Gaišreģis paredz Ukrainas kara uzvaras gadu
Kokteilis
“Citreiz pirms koncerta nepieciešams atgādināt ētiku un pieklājības etiķeti” – Madara Raabe vīlusies par koncertā Siguldā pieredzēto
Lasīt citas ziņas

Regula stāsies spēkā maija beigās, un par tās ieviešanu atbildīgie ierēdņi atzīst, ka pārmaiņas būs būtiskas. Piemēram, visi apsveikumi esot jāsaskaņo ar apsveicamo personu vai arī jubilāra vārds jānoslēpj.

“Sirsnīgi sveicam visus aprīlī dzimušos, un īpaši: 80 gados – vienu personu, 85 gados – vienu personu. Cesvaines novada dome.” Šāds, pavisam dīvains apsveikums parādījies Cesvaines avīzē.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Cesvaines Ziņu” centība, anonimizējot jubilārus, radījusi plašu ažiotāžu soctīklos. Vai tiešām birokrātija ir aizgājusi tik tālu no cilvēcības? Diskusiju pamanījis arī pašvaldības vadītājs. Pirmajā brīdī viņš bijis nepatīkami pārsteigts par ažiotāžu, bet tad atskārtis, ka panākts vajadzīgais efekts: iedzīvotāji skaidri redz, ko nozīmē Vispārīgā datu aizsardzības regula, kas stāsies spēkā 25. maijā.

Vilnis Špats, Cesvaines novada mērs:”No otras puses – tas jau nebija slikti, parādīja to, kā latviešu bāleliņi izpildījuši to regulu, neviens to neesam izlasījuši, viņa gan latviešu valodā ir, bet kā viņa tiek interpretēta, un tās regulas interpretācijas bezjēdzīgumu. Jo iznāk, ka mēs drīz viens otru vārdā vairs nevarēsim saukt!”

Avīzes darbinieki slēpuši jubilāru identitātes, lai pašvaldībai nedraudētu nekādas soda sankcijas. Ne jaundzimušos, ne kāziniekus, ne jubilārus Cesvainē apsveikumos vārdā nemin. Mirušos gan vārdā saukt drīkst.

“Mūsu darbinieki arī apmeklē dažādus seminārus, tur tak stāsta, kā būs! Cilvēks, ja viņa vārdu nopublicē, var iesūdzēt tevi. Mirušos rakstīt var, tie nevar sūdzēties, cilvēki tomēr lasa to visu, viņiem ir svarīgi, kas notiek,” turpina Špats.
Datu valsts inspekcijā (DVI) skaidro, ka “Cesvaines Ziņas” rīkojušās pareizi.

Plašāk pievienotajā video:

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.