‘Victorinox Ranger 58’

Kabatas nazis, “saliecenis” vai “multitūlis”? 0

Jau pirms kāda laika runāju par saliekamajiem nažiem un to, ko dara kabatas nazis mednieka džentlmeņa kabatā. Šoreiz pievērsīsimies jau konkrētiem nažiem, kas ir parādījušies kā jaunums Latvijas tirgū un jau manā īpašumā kādu laiku kalpojuši.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Lasīt citas ziņas

Apskatīsim tos tuvāk, parunāsim par to, kādam nolūkam tie ir izmantojami. No otras puses, ja jau tiek rakstīts žurnālam Medības, tad šie naži primāri nebūs izmantojami kartona griešanai, bet gan medībām. Kā gan citādi! Vēlos vēlreiz tikai atgādināt pāris zelta patiesības, kas vienmēr noder, kad domas ir par nazi. Proti, mednieks nav mednieks, ja tam nav naža, taču, kāds nazis, tas lai paliek uz viņa paša sirdsapziņas, otra lieta, ko der atcerēties, – nazis pats negriež, to dara mednieks, taču, intensīvi strādājot ar savu uzticamo rīku, ir jāņem vērā, ka tas mēdz atgriezties, citiem vārdiem runājot, tas kļūst neass, un tad tas ir jāasina, tātad katram apzinīgam medniekam somā blakus uzticamajam rīkam ir jābūt arī galodai. Nazis bez galodas ir kā blašķe bez dzēriena. Lai padzertos, ūdens pats neielīs, tas blašķē ir jāielej. Mēs varam nopirkt dzērienu pudelītē, taču, kad tā ir tukša… to var vai nu izmest, vai piepildīt no jauna un lietot, bet labu blašķi taču ārā nemetīsi un no tukšas jēgas un satura nav!

VICTORINOX RANGER 58
Viens no ļoti iecienītiem modeļiem mednieku vidū ir šis saliekamais nazis, tāpat populāri ir šim modelim līdzīgi naži. Daudzfunkcionāls Šveices nazis. Ir teiciens – kas der visam, neder nekam, tomēr šis apgalvojums nebūs attiecināms uz šo un citiem mednieku modeļiem. Šis konkrētais modelis bija uzņēmuma WENGER klāstā, pirms uzņēmuma nažu sadaļa tika pārpirkta, un tagad to ražo Victorinox. Nazī ir apvienots viss, kas nepieciešams ne tikai medniekam, bet arī nelielām ikdienas vajadzībām. Ir gan nazis griešanai, nazis medījuma vēdināšanai, iebūvēts zāģītis, konservu attaisāmais, pudeles attaisāmais, skrūv-griezis, zobu bakstāmais un pincete. Kā gandrīz ikviens saliekamais nazis no Šveices, arī šā asmens ir izgatavots no nerūsējošā tērauda, kas nav lielas cietības, bet kam piemīt labas griešanas spējas un kas labi un viegli asināms. Šis pēdējais nosacījums arī ir viens no faktoriem, kādēļ daudzi dod priekšroku šādam multifunkcionālam rīkam.

CITI ŠOBRĪD LASA

LEATHERMAN SURGE
Manā kolekcijā ir arī šāds nazis. Par to, vai likt šajā aprakstā konkrēto modeli, kas idejiski nav piemērots medībām un principā ir vairāk amatniekiem paredzēts instruments, es domāju ilgi. Taču tikai ar laiku saproti, ka arī šis instruments vai multitūlis – tā vienkārši par nazi es to nosaukt nevaru – ir viens kārtīgs palīgs ne tikai saimniecībā, pārgājienos, bet arī medībās, tas var aizvietot un pat palīdzēt saviem amata brāļiem, medību nažiem. Nazis ir no nerūsējoša tērauda, principā viss instruments ir no nerūsējoša tērauda, tajā ir divi naži, viens tradicionāls nazis ar parastu asinājumu, otrs ir sarrator jeb zobainais nazis, kas ir ērts dažādu auklu pārgriešanai vai griežot, piemēram, svaigu maizi. Ir uzskats, ka zobainais nazis ilgi tur asumu, es teiktu – griešanas spēju tieši šo zobiņu dēļ. Vēl šis tūlis ir aprīkots ar šķērītēm, tam ir iebūvēti dažādi skrūv-grieži, viens pat ar maināmu galviņu, pudeļu un konservu attaisāmais, knaibles ar plaķenēm un zāģītis, kas savukārt ir maināms, tam ir standarta stiprinājums, kas nozīmē, ka asmeni varēsiet iegādāties jebkurā būvniecības preču veikalā. Komplektā ir arī neliela dimanta galodiņa, ar kuru var uzasināt vai pielabot asmens griezošo daļu. Trūkums šim nazim ir svars, tas ir samērā smags, nav īsti parocīgs ilgiem griešanas darbiem, rokā negulēs kā ieliets, bet no tā to arī neprasa. Ja nu sanāks dīrāt, tad rēķinieties, ka visās malās, spraugās viss būs netīrs un tīrīšana aizņems daudz vairāk laika, nekā ierasts ar ikdienas medību nazi. Mednieka somā šim rīkam noteikti ir vieta un, ja arī nesanāks ar šo nazi nodīrāt āzi, tad izraut vecu naglu, pielabojot medību tornīti, noteikti izdosies, tāpat šis būs noderīgs rīks slazdotājiem, ja nepieciešams kādu stiepli pielocīt vai nokniebt.

Saliekamais nazis no AAKNIVES
Iepriekšējā naža mīnuss bija tā tīrīšana, jo pieeja vietai, kas kļūst netīra, ir ierobežota. Savukārt šim nazim ir cits bloķēšanas mehānisms, kas stipri atvieglo naža apkopi. Liner Lock – naža mehānisms, kur pārsvarā gadījumu spals ir redzams cauri un to ir ērtāk izskalot, paliekot zem tekoša ūdens. Šī naža mehānisma pamatā ir elastīga metāla plāksnīte, kas, atvāžot nazi, pielec priekšā asmens aizmugurējai daļai, tādējādi neļaujot nazim saliekties. Lai nazi saliektu, ar pirkstu paspiežot plāksnīti uz sānu, naža asmens tiek atbrīvots. Nazis ir jaunums Latvijas tirgū, tiek ražots, izmantojot dažādus tēraudus 95×18 un kaltu Damaskas tēraudu. Spals izgatavots galvenokārt no skābarža vai venges koka. Mehānisms stingrs, asmens turas stabili. Nazi ir ļoti ērti atvērt ar vienu roku, kas dažās medību situācijās var būt svarīgi. Damaskas tērauda nazim ir kapara podziņa atvāšanai, kapara skrūves, venges spals – tas rada īpašu šarmu. Naža mugurā ir iestrādāta vieta pirkstam, lai tas neslīdētu uz priekšu un varētu ērti nodīrāt medījumu.

EKA SWEDE 10

Zviedru klasika, ja runājam par metālu un praktiskumu un domājam par skandināvu minimālisma pieeju lietām. Nekā lieka, asmens, spals, bloķējošais mehānisms. Šis aptuveni 10 cm garais asmens ir ideāls vidējais aritmētiskais starp lielu neparocīgu nazi un rīku, kas ir par mazu. Asmens ir izgatavots no zviedru nerūsējošā tērauda Sandvik 12C27, spals konkrētajam modelim ir no oranžas krāsas gumijota materiāla Proflex, kas ideāli piekļaujas rokai un ieguļas plaukstā. Ērts darbam un drošs, jo asmens fiksējas ar vienu no populārākajiem mehānismiem nažu ražošanā (angliski: Lock Back). Mehānisms šim nazim ir iestrādāts visā garumā naža spala mugurā. Uz naža muguras spala aizmugurē atrodas svira, kuru nospiežot tiek atbrīvots asmens un tas ir savāžams. Asmens bloķējošā mehānisma pamatā ir āķis, kas cieši nobloķē asmeni, to atverot. Savukārt nospiežot sviru, āķis tiek pacelts un asmens viegli salokās. Lai tas strādātu un cieši noturētu bloķējošo mehānismu, nazī ir iestrādāti atsperu tērauda stienīši, kas neļauj mehānismam patvaļīgi saliekties un, piemēram, savainot naža īpašnieku. Stingrs un uzticams mehānisms. Protams, ir jāņem vērā, ka, izmantojot šo nazi medībās, mehānisms būs tīrāms grūtāk, jo pieeja naža mehānismam ir tikai no vienas puses.

Nobeigumam

Lai arī kādi un cik daudz mums būtu naži, kāds no tiem medībās būs mums visiecienītākais, mīļākais. Lai tas būtu ar fiksētu naža asmeni, saliekamais, ar tādu vai šādu bloķēšanas mehānismu, multitūlis, virtuves nazis vai filējamais. Katram no mums būs savs viedoklis un piegājiens. Viena lieta ir un paliek nemainīga – nazis ir nepieciešams katram, jo bez tā mēs nevaram izdarīt neko. Nazis ir jāasina un jākopj, tad tas arī kalpos ilgāk. Tuvojas aktīvā medību sezona, tādēļ ņemiet savus nažus, gatavojiet medībām un vienmēr turiet tos asus. Lai labi griež!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.