Foto – Ilze Pētersone

Kalibri. Jaunais 6.5 Creedmoor pret veco .308 Winchester 0

Varētu pat sacīt, ka .308 Win ir novecojis, jo piedāvājumā ir jauni un moderni kalibri. 
.308 Win fani iebildīs, jo joprojām šī kalibra lodes sekmīgi un precīzi lido mērķī un medībās šis kalibrs ir gana efektīvs, tikpat iedarbīgs kā senāk. Bet, ja salīdzina 6.5 Creedmoor ar veco, pierasto .308 Winchester, pirmā rādītāji ir labāki, pārspējot otru gandrīz visos kritērijos. Gandrīz…

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
NATO admirālis atklāj, vai ir pazīmes, ka Krievija tuvākajā laikā plāno iebrukt kādā no NATO valstīm
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Lasīt citas ziņas

Vecais, garlaicīgais trīssimtastotais pret 6.5 CM, kurš nebūt nav hipsteru kalibrs. Kāpēc šie kalibri būtu jāsalīdzina? 6.5 CM pašlaik ir izteikti populārs okeāna otrā pusē, Eiropā vēl maz zināms, lai gan jau kļūst arvien atpazīstamāks.

Sāksim no viena gala.

.308 Win patronas čaulītes pleca leņķis ir 20 grādi. Samainot šo leņķi uz 30 grādiem, mazliet saīsinot patronas čaulītes kaklu, iegūsim moderno 6.5 CM. Šo kalibru 2007. gadā radīja Hornady dažus mēnešus pēc tam, kad parādījās .30 Thomson Center, kas tehniski ir 6.5 CM pamata čaulīte. Jaunākajam kalibram ir vairākas priekšrocības, kuras izriet no garākās, aerodinamiskākās 6,5 mm lodes. 6.5 CM ir augstāks ballistiskais koeficients, kas nozīmē tikai to, ka lode lidojumā ātrumu samazina lēnāk, kā arī to mazāk ietekmē vējš. Vienlaikus vieglāka lode nozīmē arī mazāku atsitienu, kas ir liela priekšrocība.

CITI ŠOBRĪD LASA
No kreizās: Vecais, garlaicīgais trīssimtastotais pret 6.5CM, kurš nebūt nav hipsteru kalibrs.


Ko šīs priekšrocības nozīmē dzīvē?

Lodes kritumu ir viegli aprēķināt mērķim konkrētā distancē. Ir aprēķināts, ka 6.5 CM trajektorija ir par 30% taisnāka nekā vecajam kalibram, kas pieļauj lielāku kļūdas iespēju aprēķinos. Ja salīdzina ar tipisku .308 Win, 6.5 CM lodi mazāk ietekmēs sānvējš, aprēķini liecina – par 40%. Šie divi kritēriji vien jau nozīmē to, ka palielinās iespēja sekmīgi trāpīt mērķī vai arī ētiski nomedīt dzīvnieku.

Piemēram, šaujot 300 jardos (nepilni 300 metri) ar sānvēju 4,5 m/s, .308 Win sānu korekcija ir ap 18,3 cm, bet 6.5 CM – 11,9 cm. Ja jātrāpa mērķī, kura diametrs ir 25 cm, kas ir nāvējošā trāpījuma zona briedim, būs iespējams trāpīt ar 6.5 CM, bet pastāv liela iespēja, ka netrāpīsiet ar .308 Win. Ja runājam par enerģiju stobra galā, .308 Win ir par 338,95 džouliem jaudīgāks, bet tas savu jaudu saglabā tikai apmēram 150 pirmos distances metrus. Pēc tam var novērtēt 6.5 CM lodes aerodinamiskumu, kas nodrošina uzlabotu lodes spēju ietriekties medījuma ķermenī. Tomēr paliek atklāts jautājums, vai, tuvā distancē šaujot staltbriedi, ir atšķirība, vai šauj ar 3250 vai 3592 džouliem. Skaidrs, ka ar 6.5 CM var nomedīt tos pašus dzīvniekus, ko ar .308 Win, savukārt tālākās distancēs pirmais varētu būt pat pārāks. Palielinoties distancei, palielinās arī 6.5 CM priekšrocības.

Izrādās, ASV Speciālo uzdevumu vienība (USSOCOM) ir atklājusi, ka 6.5 CM daudzējādā ziņā ir pārāks par pašlaik izmantoto .308 Win. Tūkstoš metros snaiperu rezultātu šis kalibrs uzlabojot par vismaz vienu trešdaļu, palielinot enerģiju par 50%, samazinot vēja ietekmi par 40%, kā arī vājinot atsitienu par 30%. Tādēļ ir plānota pāreja no .308 Win uz 6.5 CM 2019. gadā, kas nozīmē praktiski tikai to, ka ieročiem jānomaina stobri. No visiem šiem rādītājiem var iegūt arī jebkurš mednieks vai sporta šāvējs, šaujot 100, 500 vai 900 metros.

Reklāma
Reklāma

Tomēr .308 Win ir viena liela priekšrocība – munīcijas pieejamība un cena. Creedmoor tipiski ir dārgāka munīcija nekā .308 Win, tomēr nesen Sellier & Bellot pārdošanā jau sāka piedāvāt krietni vien lētāku arī 6.5 CM munīciju, un šī jau ir tendence, kas liecina par attīstību. Protams, var arī atrast .308 Win patronas, kas maksā tikpat daudz, cik 6.5 CM, un jāsaprot, ja ir vēlme šaut precīzi gan medībās, gan sacensībās, par baltu velti kaut ko iegūt nav iespējams.

Ir autori un šaušanas eksperti, kuri vairs neredz jēgu iegādāties klasisko .308 Win karabīni ar aizslēgu, jo daudzējādā ziņā 6.5 CM ir krietni pārāks. Bet tas nenozīmē, ka tagad visiem .308 Win kalibra ieroču īpašniekiem būtu jāmet ārā savi šaujamie un jāskrien uz veikalu pirkt citus. Tas nozīmē tikai to, ka šaujamieroču ražošanas pasaule nemitīgi attīstās, tiek meklēti jauni risinājumi un piemērotas interesantas idejas. Tas jaunajiem medniekiem un šaušanas sporta entuziastiem paver jaunas un plašākas iespējas, kā arī lielākas grūtības izvēlēties.
Vairāk par kalibriem lasiet šeit


Vairāk lasiet žurnāla “Medības” īpašajā pielikumā “Ieroči”