Foto: LETA

12 vērtīgi pretvēža uztura ieteikumi 2

Ieteikumus atzīst speciālisti

Kas jāņem vērā, lai ar uzturu neveicinātu vēža rašanos vai palēninātu slimības attīstību, iesaka amerikāņu ārsts, grāmatas Antitcancer. Pretvēža dzīvesveids autors Deivids Servens–Šreibers (tā izdota arī latviski). Pats pārcietis galvas smadzeņu audzēju, tāpēc viņa zinātnieka un ārsta viedoklim un vienlaikus pacienta pieredzei ir īpašs svars un dziļums. Grāmatu par vērtīgu atzinuši arī Latvijas onkologi, piemēram, Dace Baltiņa un Jānis Eglītis.

Reklāma
Reklāma

Ēdiet kā senatnē

Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas
Foto: LETA

Ikdienas uzturā ievērojiet šādu proporciju – 80% dārzeņu, 20% dzīvnieku olbaltumvielu. Gaļu ēdiet retāk, kā piedevu dārzeņiem un saknēm, nevis otrādi.

Izvēlieties dažādi un kombinējiet

CITI ŠOBRĪD LASA
6. Sarullēto jēra cisku cep garšsakņu un dārzeņu gultā. Uz pannas uzlej nedaudz olīveļļas, lai sākumā gaļu nepierauj pie pannas (daudz ne, jo no gaļas tecēs tauki, kā arī sula no dārzeņiem). Tad kārto lielos gabalos sagrieztus burkānus, kartupeļus, selerijas sakni, sīpolus, kā arī ķiploku daiviņas, timiānu, rozmarīnu, smaržīgos piparus, lauru lapas un koriandru. Vēl var pievienot kāli, rutku, vienīgi nav ieteicams likt bietes, jo tās iekrāsos gaļu un pārējos dārzeņus. Dārzeņus griež lielos gabalos tādēļ, lai trīs stundās cepeškrāsnī tie nesaplok un neapdeg. Arī koriandra zaļās lapiņas var apdegt, tāpēc tās liek zem cepeša vai tuvāk sāniem. Kad cepetis nāk gatavs, ap to kārto mazus kartupelīšus, tie savilksies ar cepeša sulu un iegūs ideālu garšu. Savukārt zem cepeša noliktās saknes ieber katlā un sautē ar saldo krējumu. Sanāk tāds kārtīgs svētku ēdiens.
Foto – Anda Krauze

Katrai maltītei izvēlieties citus dārzeņus vai ikreiz miksējiet dažādus. Brokoļi kopā ar tomātu mērci, sīpoliem un ķiploku ir veselīgāki nekā bez tiem. Padariet par paradumu ēdienam pievienot sīpolus, ķiplokus un puravus.

Ēdiet dabisko

Foto no LA arhīva

Kad vien iespējams, uzturā lietojiet bioloģiski audzētu pārtiku, tomēr ņemiet vērā – labāk ir ēst jebkurus brokoļus (tāpat citus dārzeņus un augļus, kam piemīt pretvēža iedarbība), nekā neēst tos nemaz.

Neaizmirstiet garšvielas

© PhotoSG – Fotolia.com

Pievienojiet ēdienam kurkumu kopā ar melnajiem pipariem – cepot, gatavojot mērci salātiem. Kurkumai piemīt pretiekaisuma efekts. Izmantojiet Vidusjūras reģionam raksturīgās garšvielas un garšaugus – timiānu, oregano jeb raudeni, baziliku, rozmarīnu, majorānu, dažādas mētras. Tās padarīs ēdienu aromātisku un vienlaikus var kavēt vēža šūnu attīstību.

Mazāk kartupeļu

Kartupelis ar pildījumu
Foto – Valdis Semjonovs

Ogļhidrāti to sastāvā paaugstina glikozes līmeni asinīs, bet salda organisma iekšējā vide veicina iekaisumu veidošanos un ļaundabīgo šūnu augšanu. Turklāt lielražotāji kartupeļu audzēšanā bieži vien izmanto pesticīdus, minerālmēslus un citas ķīmiskas vielas.

Dodiet priekšroku mazām zivīm

Karsti kūpināta skumbrija ar dillēm un majonēzi.
Foto – Valerijs Miņkovs

Vismaz pāris reizes nedēļā ēdiet zivis – sardīnes, skumbrijas un citas mazās jūras zivis, jo tās satur mazāk iespējamā dzīvsudraba un cita kaitīga piesārņojuma nekā, piemēram, tuncis.

Izvēlieties veselīgākas olas

Foto – Shutterstock

No dažādā piedāvājuma lietojiet dabiski barotu vistu olas vai tādas, kuras, pateicoties īpašai barībai, ir bagātinātas ar omega-3 taukskābēm, kas regulē šūnu augšanu.

Reklāma
Reklāma

Ēdiet rupja maluma maizi un pilngraudu produktus

Maize un krekeri, kuru sastāvā ir tritikāles milti.
Maize un krekeri, kuru sastāvā ir tritikāles milti.

Pilngraudu produkti, dažādu graudu maisījums mīklā, pievienotas klijas un sēklas ir veselīgāka izvēle nekā no baltajiem miltiem tapusi maize, konditorejas izstrādājumi vai makaroni. Ja reizumis ēdat balto miltu pastu (makaronus) – tad al dente. Tas nozīmē – no cieto kviešu miltiem gatavotu un vārītu tik ilgi, kad tā vēl ir drusciņ pacieta.

Saldumus aizstājiet ar augļiem

Foto – Shutterstock

Atsakieties no saldinātiem gāzētiem dzērieniem un sulām, deserta vietā ēdiet augļus (īpaši tos, kuriem ir kauliņi) un ogas. Izvairieties no produktiem, kuru sastāvā minēto trīs pirmo uzturvielu vidū ir cukurs – arī brūnais. Ja kārojas saldumu, apēdiet gabaliņu tumšās šokolādes, kurā ir vairāk nekā 70% kakao.

Lietojiet veselīgus taukus

Foto – no “Ģimenes krājumiem”

Olīvu un rapšu eļļa cepšanai un salātu aizdaram ir pareizā izvēle,  domājot par vēža profi laksi. Atsakieties no sojas, saulespuķu un kukurūzas eļļas lietošanas uzturā, jo
tajās ir daudz omega-6 taukskābju.

Dzeriet zaļi

Foto – Shutterstock

Dzeriet zaļo tēju – ieteicams vismaz trīs tases dienā. Tā ir gan  tonizējoša, gan ievērojami mazina vēža risku.

Izņēmumi, nevis ikdienas ieradumi

Foto – Shutterstock

Ja kādu no šiem ieteikumiem gadās neievērot, nepadariet to par ikdienišķu paradumu – atkāpes varētu būt tikai izņēmuma gadījums.
Raksts no tematiskā izdevuma “Ēd gudri, ēd vesels”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.