Publicitātes foto

Interesi Kannu festivālā raisījusi Jura Kursieša filma “Oļegs” 1

Piektdien, 17. maijā starptautisko pirmizrādi prestižajā Kannu kinofestivālā piedzīvoja latviešu režisora Jura Kursieša un studijas “Tasse Film” pilnmetrāžas spēlfilma “Oļegs”, informē studijas pārstāve Aiga Dakule.

Reklāma
Reklāma
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas

“Skaudrais, uz patiesiem notikumiem balstītais stāsts par kāda austrumeiropieša labākas dzīves meklējumiem Beļģijā radīja neviltotu interesi festivāla apmeklētājos, liekot stāvēt garās rindās pēc biļetēm un pulcējot pilnu zāli apmeklētāju – teju 900 skatītāju, kas filmu uzņēma ar skaļām ovācijām,” pauda Dakule.

Līdzās Rolanda Kalniņa filmai “Četri balti krekli”, kas festivālā bija skatāma pagājušogad, šī ir otrā pilnmetrāžas spēlfilma pēdējo divdesmit gadu Latvijas kino vēsturē, kas iekļauta kādā no Kannu programmām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Un ne velti – Latvijā tapušo filmu atzinīgi novērtēja ne tikai Kannu kinofestivāla žūrija, bet arī filmas pirmizrādes apmeklētāji, kuri slavēja gan stāsta autentiskumu un reālistisko noskaņu, gan režiju un aktieru sniegumu.

“Filmā ir ļoti daudz iespēju identificēt sevi no dažādiem aspektiem – vai tu esi latvietis, vai krievvalodīgais, vai tu nāc no Briseles, vai esi polis.

Tur ir ļoti daudz, kam var līdzi just. Un emocionālais stāsts ir ļoti spēcīgs un absolūti universāls.

Fakts vien, ka filma ir nonākusi Kannās, kino industrijas aprindu skatījumā ir filmas kvalitātes zīmogs,” stāsta filmas producente Alise Ģelze.

Latvijā tapusī filma un tajā attēlotais stāsts patiesi sajūsmināja kinofestivāla apmeklētājus, ko apliecināja neskaitāmie jautājumi filmas noslēgumā, kad uz skatuves tika aicināts gan režisors, gan radošā komanda.

Kannu kinofestivāla programma “Directors’ Fortnight”, kurā tika prezentēta Kursieša filma “Oļegs”, ir neatkarīga Kannu kinofestivāla sadaļa, kas dibināta 1969. gadā. Tajā starptautiska žūrija ik gadu izvērtē filmas, īpaši izceļot un novērtējot izteiksmes brīvību un drosmīgas stāstu izvēles.

Šogad labāko filmu kategorijā kopā ar pilnmetrāžas spēlfilmu “Oļegs” startēja arī pasaulē pazīstamā režisora Roberta Egersa filma “Bāka” (The Lighthouse), kur galvenās lomas atveido tādi aktieri kā Vilems Defo un Roberts Patinsons.

Filma “Oļegs” ir Latvijas, Lietuvas, Beļģijas un Francijas kopražojums. Radošajā komandā Latviju pārstāv pašmāju producentu komanda “Tasse Film”, kas kopš dibināšanas 2011. gadā producējusi daudzas starptautiski atzītas un apbalvotas filmas, tostarp “Es esmu šeit”, “Paradīze 89” un “Ar putām uz lūpām”.

Reklāma
Reklāma

Savukārt filmas māksliniece ir Laura Dišlere, kas tikko Grieķijā nominēta kā labākā filmas māksliniece par darbu kinolentē “Klusa upe”.

Filmas "Oļegs" pirmizrāde Kannu kinofestivālā.

Filmas “Oļegs” pirmizrāde Latvijā notiks 4. oktobrī.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.