1404. gada 18. februārī 0

Pirms 610 gadiem, 1404. gada 18. februārī, turīgā ģimenē Dženovā piedzima viena no izcilākajām Itālijas renesanses laikmeta personībām Leons Batista Alberti (1404 – 1472).

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 107
Lasīt citas ziņas

Viņš bija talantīgs daudzās jomās – literatūrā, filozofijā, bija arhitekts, mākslas teorētiķis un mācītājs. Alberti uzrakstīja pirmo itāļu valodas gramatiku, tomēr pasaulē par viņu vairāk runā tieši kā par arhitektu. Pazīstamākais un ietekmīgākais Alberti darbs ir mecenāta Ručelai dzimtai Florencē būvētais ”palaco” jeb pils, kura celtniecība sākās 1455. gadā. Ēkas fasāde kļuva par vēlāk daudzkārt atdarinātu renesanses laikmeta pilsoniskās arhitektūras paraugu. ”Palazzo Rucellai” piemin teju katrā arhitektūras vēstures grāmatā, jo sienu rustika, pilastri un antablementi kļuva par Florences renesanses pazīmi. Alberti stilam pieder arī 1863. – 1867. gadā arhitektu Roberta Pflūga un Jāņa Baumaņa projektētais Latvijas Republikas Saeimas nams.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.