Ilze Pētersone
Ilze Pētersone
Foto: Anda Krauze

Labas lietas iedvesmai iesaka Ilze Pētersone 0

Labām lietām cilvēks nekad nav par jaunu vai vecu.

Reklāma
Reklāma

Zenta Mauriņa

Ceļojums

Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai 188
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
Lasīt citas ziņas

Ceļojumi vēsturē jaunajā Tallinas izgudrojumu fabrikā

Publicitātes foto
CITI ŠOBRĪD LASA

Iedomājieties sevi vadām pasaulē pirmo automobili, lokomotīvi vai gaisa balonu! Šos diženos vēsturiskos izgudrojumus no 19. oktobra virtuālajā realitātē varēs izmēģināt Tallinā jaunajā PROTO izgudrojumu fabrikā, kas ierīkota savulaik superslepenajā zemūdeņu rūpnīcas ēkā. Interaktīvās atrakcijas Žila Verna fantāzijas gaisotnē piemērotas dažādu vecumu apmeklētājiem. Braucam pie igauņiem!

Vairāk informācijas: http://prototehas.ee/en/home/

Grāmata

Latviešu panteonam pa pēdām

Karls Gustavs Jungs mītu zudumu uzskata par katastrofu, pieņemot, ka mītiskā pasaules izpratne ir nepieciešama cilvēka garīgajam līdzsvaram. Aldis Pūtelis grāmatā “Domas par latviešu mitoloģiju” dzen pēdas latviešu panteonam. Krietni jāiespringst, lai viņa pētījumam turētu līdzi, taču ir vērts.

Opera

“Karmelīšu dialogi” – izrāde, kas saviļņo

Foto: Agnese Zeltiņa

Izcilu iestudējumu, ar kādu varētu lepoties arī pasaules lielākie opernami, nupat noskatījos mūsu Latvijas Nacionālajā operā (LNO). Komponista Fransisa Pulenka smalkais meistardarbs “Karmelīšu dialogi” (1956) stāsta par 16 mūķenēm, kuru dzīvība aprāvās uz ešafota Franču revolūcijas laikā 1794. gadā. Ne tik bieži LNO piedāvā iestudējumu, kurā režisors nevis pašmērķīgi izspēlē savas fantāzijas labirintus, bet talantīgi un aizraujoši seko mūzikas rakstam – kā tas notika šoreiz. Jāredz!

Tuvākā izrāde – 30. oktobrī.

Kino

Atkalredzēšanās ar “Dauntonas abatiju” – kino

Publicitātes foto

Populārā TV seriāla “Dauntonas abatija” varoņus varēsim satikt uz lielā ekrāna divu stundu kinolentē, kas stāsta par Dauntonu karaļpāra vizītes gaidās. Seriāls, kas sešu sezonu garumā attēloja britu aristokrātu un viņu kalpotāju dzīvi 20. gadsimta pirmajā pusē, saņēmis virkni augstu apbalvojumu un iekļuvis Ginesa pasaules rekordu grāmatā kā kritiķu visaugstāk novērtētais.

Reklāma
Reklāma

Kinoteātros no 4. oktobra.

Izstāde

MAREUNROL’S izstāde – kaut kas neredzēts!

Foto: Iveta Gabaliņa

Modes dizaineru duetam MAREUNROL’S (Mārīte Mastiņa-Pēterkopa un Rolands Pēterkops) izdevies ar saviem darbiem nokļūt uz Parīzes modes nedēļas skatuvēm, piedalīties un iegūt galvenās balvas starptautiskos pasākumos. Nu viņu māksla pirmo reizi būs apskatāma vērienīgā izstādē Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Rīkotāji to sola kā vēl nebijušu starpdisciplināru notikumu, kas modi ļauj iepazīt nevis kā sezonālu untumu, bet nopietnu un daudznozīmīgu 21. gadsimta mākslas un dizaina formu, kas paplašina realitātes robežas.

Apskatāma līdz 8. decembrim.

Teātris

Baskāji Irbīti tēlos Juris Bartkevičs

Publicitātes foto

Ar izrādi “Zibeņu domas. Irbīte” par mākslinieku Voldemāru Irbi turpinās stāstu cikls par spilgtām personībām Latvijas kultūrā un mākslā. Vienu no Latvijas pasteļglezniecības tradīciju aizsācējiem, savdabīgo latviešu mākslinieku, tautā sauktu par baskāji Irbīti, kurš Rīgas ielās piesaistījis uzmanību ar noskrandušo izskatu – izpūrušiem matiem, pinkainu bārdu un basām kājām –, tēlos Juris Bartkevičs.

Izrādes 21. un 22. oktobrī Dailes teātra kamerzālē.

Pastaiga dabā

Pa Lielo Kangaru taku uz burlaku vietām

Foto: Ilze Pētersone

Vasaras nogalē pa ceļam uz Ērgļiem sanāca izstaigāt nesen atklāto tūrisma, dabas izziņas un veselības taku ar 33 metru augsto skatu torni, kas ierīkoti dabas liegumā “Lielie Kangari”. Savulaik šī vieta laupītāju dēļ bija viens no bīstamākajiem Rīgas–Ērgļu ceļa posmiem. Jaunā taka apmēram divu kilometru garumā mudina gan pavingrot, gan iepazīties ar vēstures stāstiem. No torņa platformas paveras skaists skats uz Kangaru ezeru un Lielkangaru purvu.

Taka sākas no labiekārtota auto stāvlaukuma “Lielie Kangari” autoceļa Rīga–Ērgļi malā.

Zaļākai dzīvei

Mantu labošanas darbnīca

Publicitātes foto

Ja salūzusi kāda manta, tā nav jāizmet, bet jācenšas salabot. Pēc vasaras pārtraukuma Rīgā darbību atsāk “Repair cafe” jeb mantu labotava Kaņepes kultūras centrā ar elektronikas remonta galdu, šūšanas staciju, divriteņu darbnīcu pagalmā, kurā zinošu meistaru vadībā varat dot otro iespēju kādai salūzušai lietai, salabojot blenderi vai velosipēdu, sašujot izirušo bikšu vīli u. c. Ja nav nekā remontējama, uzšujiet auduma maisiņus iepirkumiem.

Notiek Kaņepes kultūras centrā Rīgā, Skolas ielā 15, mēneša pēdējā sestdienā: 26. oktobrī, 30. novembrī, 25. janvārī.