1613. gada 12. martā 0

Pirms 400 gadiem, 1613. gada 12. martā, karaliskās Tilerī pils dārznieka ģimenē piedzima izcilais franču dārzu un ainavu arhitekts, karaļa Luija XIV galma dārznieks Andrē Lenotrs­ (1613 – 1700).

Reklāma
Reklāma

 

Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 191
Lasīt citas ziņas

Lenotrs savas dzīves laikā rekonstruēja lielākos Francijas monarha piļu dārzus, tajā skaitā Tilerī un Versaļu, radot tā saukto franču dārza stilu, ko atdarināt steidzās Eiropas karaļnami. Franču baroka dārzu raksturoja regulārs, ģeometrisks plānojums, kanālu un strūklaku izmantošana, lapeņu ejas un paviljoni, ornamentāli parteri, bosketi (koku grupas), mitoloģijas sižetus atainojošas skulptūras, zaļais teātris izklaidēm. Koki un krūmi tika apgriezti ģeometriski pareizās formās. Lenotra iekārtotais 8300 ha plašais Versaļas parks bija lielākais tāda veida dārzu projekts tā laika Eiropā. To mēģināja atdarināt arī Kurzemes un Zemgales hercogs Ernsts Johans Bīrons, dodot rīkojumu 1736. gadā veidot Rundāles pils parku.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.