Admirālim Flemingam veltītā pastmarka.
Admirālim Flemingam veltītā pastmarka.
Admirālim Flemingam veltītā pastmarka.

1625. gada naktī uz 21. septembri 0

Pirms 390 gadiem, 1625. gada naktī uz 21. septembri, Kolkas raga bīstamajos sēkļos notika viena no lielākajām kuģu katastrofām visā Latvijas piekrastes vēsturē.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 30
Lasīt citas ziņas

Vētras apstākļos ceļā no Rīgas uz Stokholmu sēklī uzskrēja desmit zviedru viceadmirāļa Klāsa Larsona Fleminga eskadras kuģi ar kopumā 170 lielgabaliem un 936 vīriem uz klājiem. Katastrofas iemesls bija navigācijas kļūda, jo Dundagas barons nebija gādājis par raga bākas uguns dedzināšanu. Zviedri Kurzemes krastu sajauca ar Roņusalu. Četri kuģi atbrīvojās no sēkļa, bet pārējie gāja bojā, lai arī daļu sadragāto kuģu apkalpju izglāba. Nogrima arī flagmaņkuģis “Gustavus”, bet eskadras komandieris Flemings izglābās. Cik cilvēku zaudēja dzīvību, nav zināms. Viceadmirāļa karjerai šīs nepatikšanas maz kaitēja. Pārsimt gadu vēlāk, 1805. gada 24. septembrī, vēsture atkārtojās, tikai šoreiz vētrā pie Kolkas nogrima astoņi krievu admirāļa Savičeva kuģi, uz kuriem atradās kazaki ar zirgiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.