1703. gada 2. maijā 0

Pirms 310 gadiem, 1703. gada 2. maijā, Alūksnes luterāņu mācītājs, Bībeles tulkotājs latviski Ernsts Gliks Maskavā nodibināja pirmo ģimnāziju Krievijā.

Reklāma
Reklāma

 

Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
10 apetīti nomācoši produkti, kas jāēd katru dienu 23
Lasīt citas ziņas

Lielā ziemeļu kara laikā 1702. gada vasarā pēc Alūksnes ieņemšanas krievu karaspēks viņu kopā ar ģimeni aizveda gūstā vispirms uz Pleskavu, vēlāk uz Maskavu. Kā zināms, Glika audžumeitai Martai Skavronskai bija lemts kļūt par Pētera I mīļāko, bet 1724. gadā kāpt tronī kā Krievijas carienei Katrīnai I.

Gliks, kurš arī Latvijas teritorijā bija pievērsis lielu uzmanību tautas izglītošanas centieniem, ar cara labvēlību to pašu mēģināja darīt Maskavā. Pirmā Krievijas ģimnāzija pastāvīgas telpas ieguva neilgi pirms tam mirušā bajāra Nariškina mājā Maroseikas ielā. Gliks iecerēja plašu izglītības programmu valsts kalpotāju un tirgotāju dēliem, taču ideju līdz galam īstenot neizdevās. Mācītājs 1705. gadā nomira, bet skola desmit gadus pēc viņa nāves tika slēgta.

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.