“Zilzeķu” hercogienei – 300. Uzzini, kas viņa bija! 0

Pirms 300 gadiem, 1715. gada 11. februārī, aristokrātiskajā Oksfordas grāfa Hārlija ģimenē piedzima meita Margarēta, nākamā Portlendas hercogiene Kavendiša-Bentinka. 

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 191
Lasīt citas ziņas

Šī dāma dzīves laikā kļuva par bagātāko sievieti visā Lielbritānijā, bija aktīva tā sauktās “Zilzeķu biedrības” dalībniece un viena no pirmajām vīriešu sabiedrības atzītajām zinātniecēm.

Minētā biedrība bija aristokrātisku dāmu kopa, kas uzstāja, ka daiļā dzimuma pārstāvēm ir tiesības būt ne mazāk izglītotām par vīriešiem un apgūt zinības augstskolās. Tas bija drosmīgi, ja atceras, ka tālaika priekšstatos kundzes un lēdijas drīkstēja vien sēdēt mājās ar bērniem vai šūt un adīt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā zinātnieces sievietes tika uzskatītas par absolūti nederīgām. Tomēr Margarēta Kavendiša-Bentinka 18. gadsimta vidū kļuva par vienu no divām atzītajām botāniķēm Eiropā. Viņas zināšanu pārākumu bija spiesti atzīt pat botāniķi vīrieši.

Hercogienei tāpat piederēja plašākā ar dabaszinātnēm saistītu priekšmetu kolekciju 18. gadsimta Anglijā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.