1743. gada 27. jūnijā 0

Pirms 270 gadiem, 1743. gada 27. jūnijā, tā sauktā Austrijas mantojuma kara laikā pie Detingenes ciema Bavārijā notika kauja starp britu, austriešu un Hannoveres vācu valstiņas apvienoto armiju un Francijas armiju.

Reklāma
Reklāma

 

RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
Lasīt citas ziņas

Sabiedrotie šajā kaujā uzvarēja, taču vēsturē tā iegājusi lielākoties tādēļ, ka tā bija pēdējā reize, kad britu monarhs personīgi veda savu armiju kaujā. Tiešā kaujas zonā karalis Džordžs II gan atradās tikai neilgu laiku, jo satrakojās viņa zirgs. Monarha pavalstnieki dzimtenē atzinīgi novērtēja karaļa drosmi, bet kopumā uzskatīja, ka nav jēgas Anglijas dalībai šajā karā – jo kādēļ gan jaukties kontinentālās Eiropas ķildās. Toties Londonā dzīvojošais vācu izcelsmes komponists Georgs Frīdrihs Hendelis uzvarai un karaļa drošsirdībai par godu sacerēja kompozīcijas ”Detingenes Te Deum” un ”Detingenes himna”. Tās savu pirmatskaņojumu piedzīvoja tā paša gada novembrī Džordža II klātbūtnē.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.