1753. gada 16. janvārī 0

Pirms 260 gadiem, 1753. gada 16. janvārī, Blankenfeldes muižā piedzima mehāniķis un izgudrotājs Johans Ernests Bīnemanis (1753 – 1806) – viens no pirmajiem Jelgavas “Academia Petrina” studentiem, ārkārtīgi apdāvināts latviešu dzimtcilvēku dēls, kurš izgatavoja Latvijā pirmos aerostatus un zibensnovedējus.

Reklāma
Reklāma

 

Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 191
Lasīt citas ziņas

Bīnemaņa gaisa baloni gan bija par mazu, lai paceltu gaisā cilvēku, taču viņš tos konstruēja jau pāris gadu pēc sensacionālajiem brāļu Mongolfjē lidojumiem Francijā. Blankenfeldes censoni tamdēļ piesauc arī kā Latvijas gaisa kuģošanas celmlauzi. Viņa pirmais aerostats bija tikai 54 cm diametrā. Tas pacēlās gaisā 1785. gada 26. jūnijā Jelgavā un tika veltīts Kurzemes un Zemgales hercogam Pēterim Bīronam un viņa sievai hercogienei Dorotejai. Lielākais Bīnemaņa balons startēja 1786. gadā un bija 5,2 m diametrā. Talantīgais izgudrotājs tomēr krita hercoga nežēlastībā “nekārtīgā dzīvesveida” dēļ. 1801. gadā viņš pārcēlās uz Pēterburgu, kur arī nomira.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.