1753. gada 3. decembrī 0

Pirms 270 gadiem 1753. gada 3. decembrī Boltonā Anglijā piedzima izgudrotājs un vērpjamās mašīnas ”Spinning mule” radītājs Semjuels Kromptons (1753 – 1779).

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 65
Lasīt citas ziņas

Kromptons jau bērnībā iepazinās ar Džeimsa Hārgreiva konstruēto vērpjamo iekārtu ”Spinning jenny”, kas bija samērā primitīva. Kromptons to uzlaboja un līdz ar to izdarīja apvērsumu tekstilindustrijā, ļaujot Anglijai kļūt par vadmalas lielražotāju un nopelnīt kapitālu. Kromptonam neizdevās nosargāt ”Spinning mule” kā patentētu izgudrojumu. Sākumā viņš deva tekstilrūpniekiem paša izgatavotās mašīnas izmantošanai. Tie solīja peļņas procentu atskaitīt izgudrotājam, bet drīz apņemšanos atmeta; sāka vairumā kopēt un izmantot ”Spinning mule”, neko nemaksājot. Nozares modernizēšanai tas nāca par labu, taču Kromptons izrādījās piekrāpts. Beidzot 1812. gadā viņš panāca, ka parlaments tam izmaksā 5000 mārciņu kā vienreizēju balvu par izgudrojumu. Kromptona izgudroto ierīču skaits Anglijas tekstiluzņēmumos togad sasniedza jau piecus miljonus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.