1766. gada 6. septembrī 0

Pirms 250 gadiem, 1766. gada 6. septembrī, audēja ģimenē Anglijā dzimis ķīmiķis, fiziķis un meteorologs Džons Daltons, vēsturē vairāk pazīstams kā krāsu akluma jeb daltonisma aprakstītājs un mūsdienu atomu teorijas tēvs.

Reklāma
Reklāma
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Lasīt citas ziņas

Viņš uzskatīja, ka ķīmiskos elementus veido atomi, un ieviesa atommasas jēdzienu. Daltons arī pirmais ievēroja temperatūru maiņas, gāzveida vielām mainot spiedienu, un 1801. gadā izteica teoriju, ka jebkuru gāzi attiecīgā spiedienā un zemā temperatūrā iespējams pārvērst šķidrumā. Daltons pats cieta no daltonisma. Pirmo reizi publiski savas izjūtas viņš aprakstīja 1794. gadā. Fiziķis atzinās, ka viņam asinis šķiet tādā pašā krāsā kā zāle. Pēc statistikas, pasaulē vidēji šis iedzimtais acs tīklenes defekts ir raksturīgs vienam vīrietim no desmit un vienai sievietei no simts. Daltonisms nav absolūts krāsu aklums (ahromatisms, kad pasaule ir melnbalta). Parasti daltoniķi neatšķir zaļo no sarkanā vai arī viss rādās zilganos vai iedzeltenos toņos.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.