Džeimss Kuks (1728 – 1779)
Džeimss Kuks (1728 – 1779)
Džeimss Kuks (1728 – 1779)

1768. gada 26. augustā. Kuks dodas meklēt Austrāliju 0

Pirms 250 gadiem angļu jūrasbraucējs Džeimss Kuks no Plimutas ostas devās savā pirmajā britu karaflotes un valsts sponsorētajā ekspedīcijā uz Klusā okeāna dienviddaļu.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai
Kokteilis
FOTO. Ieva Brante demonstrē lielisku veidu, kā parādīt krāpniekiem viņu īsto vietu
Lasīt citas ziņas

Viens no brauciena uzdevumiem bija noskaidrot, vai teiksmainā Austrālija – “Terra Australis Incognita” patiešām eksistē.

Ekspedīcija ilga trīs gadus un skāra salām bagāto Klusā okeāna reģionu, kas līdz tam lielākoties nebija atainots kartēs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Piemēram, 1769. gada septembrī Kuka ekspedīcijas ļaudis bija tikai otrie eiropieši, kas izkāpa krastā Jaunzēlandē. 127 gadus pirms viņiem kā pirmais tur bija iegriezies holandiešu jūrasbraucējs Ābels Tasmāns.

Kukam vajadzēja pusgadu, lai kartografētu Jaunzēlandes krasta līniju. Devies tālāk, viņš 1770. gada aprīlī kļuva par pirmo eiropieti, kurš sasniedzis Austrālijas austrumkrastu.

Jāatzīmē, ka Kuka savāktās ziņas skaitījās slepenas un, kad ekspedīcijas kuģim “HMS Endeavour” atpakaļceļā nācās iegriezties Nīderlandes Austrumindijas (Indonēzijas) ostā Batāvijā (Džakartā), lai izdarītu remontu, ekspedīcijas locekļiem bija jāzvēr nevienam nestāstīt par atklājumiem.

Attiecībā uz jauno teritoriju piederību bija svarīgi, lai tā saglabātos britu tronim.

Savā tālākajā mūža slavenais jūrasbraucējs devās vēl divās ekspedīcijās, atklāja Havaju salas, kur arī gāja bojā sadursmē ar iezemiešiem.