1814. gada 3. oktobrī 0

Pirms 200 gadiem, 1814. gada 3. oktobrī, Maskavā dzimis krievu dzejnieks, prozaiķis un dramaturgs Mihails Ļermontovs – par spīti īsajam mūžam, viens no ievērojamākajiem krievu literatūras klasiķiem, kura darbiem, piemēram, poēmai  ”Dēmons” un romānam ”Mūsu laiku varonis”, bijusi liela ietekme uz kultūras procesiem pasaulē.

Reklāma
Reklāma
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Veselam
Neviens to pat nenojauta – pasaulē populāros kosmētikas produktos vēzi izraisošas ķīmiskas vielas 800 reižu pārsniedz normu 33
Lasīt citas ziņas

Interesanti, ka Ļermontovu dzimta nākusi no Skotijas. Tur tā bija pazīstama kā Lermonti. Viens no šīs dzimtas pārstāvjiem bija virsnieks Polijas armijā. Viņš krita krievu gūstā 1613. gadā, taču vēlāk pieņēma pareizticību un pārgāja cara Mihaila Fjodoroviča dienestā. Ļermontovs bija viens no tiem krievu klasiķiem, kuri 19. gadsimta gaitā līdz ar vācu klasiskajiem literātiem ietekmēja latviešu literatūras veidošanos. Īpaši tas attiecināms uz Juri Alunānu, kurš ir arī viens no pirmajiem Ļermontova atdzejotājiem. Savukārt ”Dēmonu” 1874. gadā pirmais atdzejoja Matīss Kaudzīte.