1814. gada 6. novembrī 0

Pirms 200 gadiem, 1814. gada 6. novembrī, Beļģijas pilsētā Dinānā mūzikas instrumentu meistara ģimenē piedzima mūziķis un izgudrotājs Antuans Žozefs Adolfs Sakss.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

Viņa galvenā nodarbošanās bija pūšamo instrumentu uzlabošana un izgudrošana, taču pasaules slavu atnesa 1846. gadā patentētais saksofons. Pirmo patentu jaunais Sakss ieguva 24 gadu vecumā, izstrādājot uzlabotu basa klarnetes dizainu. Jaunībā viņš varēja atļauties eksperimentēt, jo iztiku ar tradicionālo pūšam­instrumentu izgatavošanu ģimenē galvenokārt pelnīja tēvs. Vēlāk Sakss pārcēlās uz Parīzi, kur turpināja aizsākto jau citā kvalitātē. Viņa instrumenti sāka gūt plašu atzinību. Par saksofona izgudrošanu stāsta, ka tam par pamatu meistars ņēmis klarneti, aizstājis koku ar metālu, paplašinājis instrumentu lejasdaļā, padarījis ērtāku mundštuku un taustiņu sistēmu. Saksu tomēr regulāri apsūdzēja plaģiātismā un mūža beigu daļu viņš pavadīja neskaitāmās prāvās. Turību saksofons viņam tā arī neatnesa.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.