1818. gada 11. martā. Dzimis klasiskā baleta veidotājs 0

Pirms 200 gadiem baletmeistara un aktrises ģimenē Marseļā piedzima nākamais baletdejotājs un horeogrāfs, klasiskā baleta tēvs un daudzu izcilu izrāžu iestudētājs Mariuss Petipā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 191
Lasīt citas ziņas

Savas karjeras zenītu viņš piedzīvoja, kad 1847. gadā pārcēlās uz Sanktpēterburgu un, apvienojot itāliešu, franču un vietējās baleta tradīcijas, radīja to, ko mūsdienās saprot kā krievu baleta skolu.

Vairāk nekā 40 gadu garumā viņš bija Sanktpēterburgas Lielā teātra galvenais baletmeistars, ik gadu iestudējot vienu līdz trīs izrādes.

CITI ŠOBRĪD LASA

Paralēli tam viņš gatavoja izrādes arī Maskavas Lielajam teātrim, Marinskas teātrim un daudziem citiem, kā arī gatavoja horeogrāfijas operu izrādēm.

Viņa uzraudzībā izauga vairākas nākamās baleta zvaigznes, tajā skaitā leģendārā Anna Pavlova.

Karjeras laikā Krievijā Petipā divas reizes apprecējās – abas reizes izvēloties balerīnas. Tāpat baletmeistaram bija vairāki ārlaulības bērni, tostarp vienam no viņiem – Mariusam Petipā – tika ne vien tēva uzvārds, bet arī vārds, un viņš kļuva par slavenu aktieri.

1894. gadā Mariuss Petipā vecākais pieņēma Krievijas pavalstniecību. Mūža nogali viņš pavadīja Krimā, rakstot memuārus, bet apbedīts tika Sanktpēterburgas Tihvinas kapsētā līdzās daudziem citiem 19./20. gadsimta mijas Krievijas dižgariem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.