Šarls Guno (1818 – 1893)
Šarls Guno (1818 – 1893)
Šarls Guno (1818 – 1893)

1818. gada 17. jūnijā. Pirms 200 gadiem dzimis leģendārās “Ave Maria” autors 0

Pirms 200 gadiem pianistes un gleznotāja ģimenē Parīzē piedzima komponists, 12 operu un plaši zināmās melodijas “Ave Maria” autors Šarls Guno.

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Veselam
Zinātnieki atklājuši iemeslu, kas varētu izskaidrot gados jaunu cilvēku biežo saslimstību ar vēzi 57
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Lasīt citas ziņas

Minētais skaņdarbs, kura pilnais nosaukums ir “Méditation sur le 1er prélude de Bach” (“Meditācija 1. Baha prelūdijai”) klasiskās mūzikas žanrā tiek uzskatīts par vienu no pasaulē iecienītākajiem un atpazīstamākajiem.

No operām par teātru repertuāru klasiku uzskata praktiski tikai “Faustu”. Savukārt viņa 1869. gadā sacerētais skaņdarbs “Marche pontificale” ir Vatikāna himna.

CITI ŠOBRĪD LASA

Guno bija dziļi ticīgs cilvēks un kādu laiku apsvēra iespēju kļūt par kartēziešu klostera mūku, tomēr izšķīrās par labu mūzikai. Viņa ieskatā, atšķirībā no garīgajiem skaņdarbiem opera tomēr bija labākais veids, kā padarīt mūziku tuvāku sabiedrībai.

Kā personība Guno bijis diezgan nepastāvīgs, viegli pakļāvies dažādiem strāvojumiem. Būdams sava laika slavenība, viņš necietis pielūdzējus, par ko liecina šāds nostāsts. Kāda dāma slepus iegājusi viņa namā un paņēmusi kā “suvenīru” uz ogu šķīvja malas atstātu ķiršu kauliņu.

To likusi iestrādāt zelta ietvarā un nēsājusi kā kulonu. Kādā reizē pielūdzēja ar zināmu lepnumu atklājusi mūziķim savas kaklarotas noslēpumu. Guno reakcija bijusi vēsa: “Atvainojat, cienītā. Es neēdu ķiršus. Mans kalpotājs gan šad, tad viņus noliek uz galda, bet, tā kā es tos atstāju neaizskartus, tad viņš ogas noēd pats.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.