A. Blūmeres ieteiktie tērpi.

1818. gada 27. maijā. Dzimusi dāmu tērpa reformētāja 0

Pirms 200 gadiem vidusslānim piederošā Ņujorkas ģimenē piedzima ASV plaši pazīstamā sieviešu vienlīdzības cīnītāja jeb sufrāžiste Amēlija Blūmere (1818 – 1894).

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Veselam
Zinātnieki atklājuši iemeslu, kas varētu izskaidrot gados jaunu cilvēku biežo saslimstību ar vēzi 57
Lasīt citas ziņas

Pasaules kontekstā Blūmeres personība ievērojama ar to, ka 1849. gadā šī dāma iedibināja un vadīja pirmo sievietēm domāto periodisko izdevumu “The Lily”. Sākumā laikraksts popularizēja atturību no alkohola, taču pakāpeniski tā saturs kļuva aizvien daudzveidīgāks un drosmīgāks.

Tajā skaitā bija runa par sieviešu apģērba reformu. Blūmere un viņas domubiedres prasīja tiesības vēlēt valsts prezidentu un uzstāja, ka sievietēm jāģērbjas tā, lai varētu vienlīdzīgi ar kungiem piedalīties dažādās aktivitātēs un atbrīvoties no ierobežojumiem, ko dzīvei uzliek garās, kuplās un smagās kleitas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Galvenā ideja – sievietei tiesības ģērbties tā, kā viņai patīk, kā viņa jūtas ērti, un vīriešiem tur nav teikšanas. Arī korsetes bija atmetamas kā kustības ierobežojošas un neveselīgas.

Sufrāžistu orgāns “The Lily” ieteica tērpu, kurš šokēja vairumu ASV sabiedrības, bet kuram tajā pašā laikā bija arī diezgan liela piekrišana dāmu vidū. Proti, kleita tika saīsināta, lai sniegtos vien nedaudz zem ceļa un netraucētu staigāt, bet kājās vēl vilka kuplas bikses, kuru galus pie potītēm sasēja ar auklu.

Tie bija tā sauktie “blūmersi”. Blūmera šādā tērpā 1851. gadā ieradās uz starptautisko rūpniecības izstādi Londonā, kur teica runu un pamatīgi pārsteidza visus klātesošos.

Bija tādi, kas par viņu smējās, bet bija arī tādas, kas steidza rakstīt “The Lily”, lūdzot izsūtīt jaunā tērpa piegrieztnes.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.