Alans Pinkertons (1819–1884).
Alans Pinkertons (1819–1884).
Publicitātes foto

1819. gada 25. augustā. Visu privātdetektīvu privātdetektīvs 0

Pirms 200 gadiem skotu policista ģimenē Glāzgovā piedzima nākamais amerikāņu privātdetektīvs, Pinkertona Nacionālās detektīvaģentūras izveidotājs Alans Pinkertons – leģendāra personība, kuras veikums iedvesmojis ne vienu vien detektīvromānu autoru.

Reklāma
Reklāma
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
Saules uzliesmojumu dēļ Zemi pārņēmusi spēcīga magnētiskā vētra. Cik dienu tā plosīsies?
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija
Lasīt citas ziņas

Tomēr par detektīvu Pinkertons kļuva gadījuma pēc – kad politisku iemeslu dēļ 1842. gadā kopā ar sievu bija spiests emigrēt uz ASV. Tur viņš netālu no Čikāgas uzsāka veiksmīgu mucinieka biznesu. 1846. gadā, mežā meklējot piemērotus kokus mucu dēlīšu izgatavošanai, Pinkertons nejauši uzgāja naudas viltotāju nometni. Par to viņš paziņoja vietējam šerifam, kurš noziedzniekus arestēja. Savukārt šerifs drīz vien piedāvāja Pinkertonam detektīva vietu Čikāgā, ko bijušais mucinieks pieņēma. Vēl dažus gadus vēlāk viņš kopā ar bijušo prokuroru Edvartu Rakeru nodibināja privātdetektīvu biroju – vēlāk slaveno Pinkertona aģentūru. Par tās devīzi kļuva sauklis “We never sleep” (“Mēs nekad neguļam”).

Bandītisms ASV toreiz zēla un plauka un aģentūra guva slavu, apkarojot vilcienu aplaupītāju bandas. Pinkertonam bija labas pazīšanās militāristu aprindās, tādēļ nav brīnums, ka 1861. gadā, sākoties ASV Pilsoņu karam, aģentūras darbu viņš paplašināja ar spiegošanas pakalpojumiem ziemeļnieku armijas labā. Tajā pašā laikā Pinkertona aģentūra ieguva tiesības kara apstākļos rūpēties par ASV prezidenta Ābrama Linkolna drošību. Pēc kara Pinkertons turpināja iesākto, nevairoties arī no tādiem delikātiem uzdevumiem kā cīņa pret revolucionāriem Spānijas valdības uzdevumā Kubā vai darba devējiem nevēlamu arodbiedrību slāpēšana ASV.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.