1833. gada 21. oktobrī 1

Pirms 180 gadiem, 1833. gada 21. oktobrī, Stokholmā rūpnieka ģimenē piedzima ķīmiķis, inženieris, dinamīta izgudrotājs un Nobela prēmijas ieviesējs Alfreds Bernhards Nobels. Pateicoties ģimenes turīgumam, Alfreds saņēma lielisku izglītību, apgūstot ne tikai fiziku un ķīmiju, bet arī angļu literatūru. Puisis lielā mērā gāja sava tēva, turīga uzņēmēja, inženiera un arī izgudrotāja, pēdās. 17 gadu vecumā Alfreds Nobels jau prata vācu, angļu, franču un krievu valodu. 29 gadu vecumā viņš aizrāvās ar problēmu, kā ķīmiski ļoti nestabilo un sprādzienbīstamo nitroglicerīnu padarīt par ērti lietojamu sprāgstvielu. Bīstamie eksperimenti Nobelam prasīja piecus gadus, līdz tapa dinamīts.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Aivars Lembergs sašutis par kārtējo slogu uz Latvijas patērētāju kakla: “Tā mēs iegriezām Krievijai – pērkam dārgākus dārzeņus no Krievijas”
Kokteilis
Numeroloģijas tests: aprēķini savu laimīgo skaitli un uzzini, ko tas par tevi atklāj 10
Lasīt citas ziņas

Šī viela bija domāta nevis karam, bet kalnrūpniecībai. Pats izgudrotājs esot ienīdis militārismu, lai arī viņa tēvs bagātību sakrāja tieši ar dažādu valstu armiju apgādi. Mūžu Alfreds Nobels nodzīvoja neprecējies, bez bērniem, tāpēc arī testamentā visu savu bagātību novēlēja ”cilvēces labā”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.