Foto: Wikipedia.org

1839. gada 19. janvārī dzimis Pols Sezāns. Desmit interesanti fakti par gleznotāju 0

1839. gada 19. janvārī dzimis pazīstamais franču gleznotājs Pols Sezāns. Viņu pieņemts pieskaitīt impresionistiem, dzīves vidusposmā Sezāna darbus raksturo ekspresinismam raksturīgas iezīmes, taču Sezānu par savu skolotāju uzskatīja arī kubisti.

Reklāma
Reklāma
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Lasīt citas ziņas

Lūk, desmit interesanti fakti par šo gleznotāju.

Atšķirībā no saviem kolēģiem, Sezāns bija bagāts
Lielākoties 19. gadsimta mākslinieki bija trūcīgi un pilnīgi atkarīgi no mecenātu un publikas labvēlības. Sezāna tēvs baņķieris atstāja dēlam lielu mantojumu, tādēļ viņš bija nodrošināts. Tiesa gan, tēvs vēlējās, lai dēls kļūtu par juristu, un Sezāns patiešām trīs gadus studēja jurisprudenci, taču ņēma arī zīmēšanas privātstundas. 1861. gadā Sezāns nolēma pilnīgi veltīt laiku mākslai un pārcēlās uz Parīzi. Tēvs samierinājās ar dēla lēmumu un vispirms nodeva viņa rīcībā uzturnaudu simt franku apmērā, bet pēc tēva nāves Sezāns saņēma visu mantojumu – 400 000 franku.

CITI ŠOBRĪD LASA
Dramatiskā draudzība ar Zolā
Jaunībā Pols Sezāns tik cieši sadraudzējās ar Batistēnu Beiju un nākamo rakstnieku Emīlu Zolā, ka viņus dēvēja par trik nešķiramajiem”. Draudzība ilga vairākus gadu desmitus, taču 1888. gadā Zolā publicēja romānu, kurā bija izmantojis Sezānu kā prototipu galvenajam varonim Klodam Lantjē – neveiksmīgam un dzīvi traģiski beigušam māksliniekam. Sezāns to uzskatīja par nodevību, un rezultātā bērnībā sākusies draudzība tika neglābjami iedragāta.