Matīss Kaudzīte (1848 – 1926)
Matīss Kaudzīte (1848 – 1926)
Matīss Kaudzīte (1848 – 1926)

1848. gada 18. augustā. Dzimis Matīss Kaudzīte – “Mērnieku laiku” līdzautors 0

Pirms 170 gadiem Vecpiebalgas “Mādaros” dzimis jaunākais no pirmā reālistiskā latviešu romāna “Mērnieku laiki” autoriem brāļiem Kaudzītēm – Matīss.

Reklāma
Reklāma
Veselam
7 produkti, kas visiem šķiet veselīgi, taču patiesībā tādi nav 16
“Pasažieriem bez sejas maskas var tikt atteikta iekāpšana transportlīdzeklī!” Paziņojums autobusa salonā samulsina braucēju 55
Kokteilis
Krišjāņa Kariņa sieva Anda publisko emocionālu vēsti vīra atbalstam: “Es apprecēju vienu no drosmīgākajiem, godīgākajiem, gudrākajiem un labestīgākajiem vīriešiem pasaulē” 435
Lasīt citas ziņas

Viņš savā darbībā pazīstams kā dzejnieks, publicists, literatūrkritiķis, atdzejotājs un vairāku Vidzemes senatnei veltītu darbu autors. Kā jaunākajam viņam bija vairāk laika izglītoties nekā vecākajam brālim Reinim.

Matīss bijis arī raksturā nosvērtāks. “Viņam piemīt laimīgā īpašība, ko dzīve sauc par ilgstošo gribu. Viņš nemētājas no viena nodoma uz otru, viņš nesaskaldas desmit pasākumos, kuru neviena neved galā, kā tas bieži atgadās dzīvē,” literātu raksturojis laikabiedrs Līgotņu Jēkabs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Matīss Kaudzīte ir atzīts par kompetentāko latviešu literatūrkritiķi 19. gadsimta 70. – 80. gados; rakstījis pārskatus par latviešu dzeju, stāstiem, būdams skolotājs, recenzējis mācību grāmatas.

Attiecībā uz kopdarbu “Mērnieku laiki” tiek pieļauts, ka Reinis kā dzīvē pieredzējušākais devis romānam bagātīgo faktu un tēlu materiālu, savukārt Matīss gādājis par kompozīciju un stilu.

Pēc Latvijas brīvvalsts nodibināšanās divdesmitajos gados M. Kaudzīte iesāka romānu “Jaunie mērnieku laiki”, taču šis darbs palika nepabeigts un meistarības ziņā krietni atpalika no “vecajiem” “Mērnieku laikiem”.

Par vērtīgāku uzskata viņa 1924. gadā iznākušo atmiņu apkopojumu “Atmiņas no tautiskā laikmeta”.