1853. gada 18. janvārī 0

Pirms 160 gadiem, 1853. gada 18. janvārī, Kandavas pagasta mežsarga ģimenē piedzima viens no izcilākajiem latviešu valodniekiem un latviešu leksikogrāfijas pamatlicējiem Kārlis Mīlenbahs.

Reklāma
Reklāma

 

RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
Lasīt citas ziņas

Tērbatā izstudējušais, no senas lībiešu dzimtas nākušais valodnieks ir pirmais latvietis, kas zinātnisku valodas izpēti uzlūkoja par savas dzīves pamatuzdevumu. Viņa aizsākto darbu latviešu valodas ortogrāfijā, tāpat kā Latviešu valodas vārdnīcas sagatavošanā turpināja Jānis Endzelīns.

Pats Mīlenbahs vārdnīcā tika līdz vārdam “patumšs”. Endzelīns par savu skolotāju rakstīja: “Diža un vērtīga ir K. Mīlenbaha deva latviešu valodniecībā, it īpaši viņa latviešu valodas vārdnīca. Tagadējo valodnieku uzdevums ir – starp citu – blakus tai sarakstīt mūsu modernās rakstu valodas vārdnīcu, kur būtu atrodami visi mūsu valodā (rakstos un tautas mutē) sastopamie vārdi, sākot ar pirmajiem tekstiem, ar aizrādījumu, kad un kur pirmo reizi sastopam kādu vārdu.”

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.