1866. gada 22. februāris 0

Pirms 150 gadiem, 1866. gada 22. februārī, Ērgļu pagasta zemnieka ģimenē piedzima  diriģents, pedagogs, mūziķis un komponists, slaveno mežradznieku Andreja un Jura Jurjāna brālis Pāvuls Jurjāns.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 191
Lasīt citas ziņas

Viņu uzskata arī par operas žanra ieviesēju latviešu kultūras dzīvē, jo Pāvuls Jurjāns 1912. gadā nodibināja privāto “Latviešu operu”, kurā uzaicināja tā brīža pazīstamākos dziedātājus un orķestra mūziķus. Pirmā pasaules kara laikā, 1915. gadā, “Latviešu opera” darbību beidza, bet 1919. gadā dibinātā Latvijas Nacionālā opera jau ir pavisam cita, valsts balstīta iestāde. Jaunākais no brāļiem Jurjāniem savā muzikālajā darbībā demonstrēja lielu daudzpusību, tostarp 1910. gadā bija 5. vispārējo latviešu dziesmu svētku virsdiriģents un atstāja pēc sevis ap 100 tautasdziesmu apdaru koriem, kā arī oriģināldarbus. Negatīvi vērtējamas ir Pāvula Jurjāna intrigas pret Emīlu Dārziņu un nepamatotās apsūdzības plaģiātismā, kas galu galā sagrāva Dārziņa dzīvi. Šī epizode tiek saukta par “melnāko lappusi latviešu mūzikas vēsturē”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.