1875. gada 25. augustā 0

Pirms 140 gadiem, 1875. gada 25. augustā, britu jūrnieks Metjū Vebs kļuva par pirmo cilvēku, kurš pārpeldēja Lamanša jūras šaurumu.

Reklāma
Reklāma
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
10 apetīti nomācoši produkti, kas jāēd katru dienu 23
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Lasīt citas ziņas

Attālumu no Duvras līdz Kalē kapteinis Vebs pārvarēja mazāk nekā 22 stundās. Pie gatavošanās peldējumam viņš bija ķēries, 1873. gadā izlasījis avīzē, ka kādam citam tas nav izdevies. Divus gadus tvaikoņa “Emerald” kapteinis trenējās vēsajos Temzas un tad Lamanša ūdeņos. 12. augustā Vebs mēģināja pārpeldēt šaurumu pirmo reizi, taču spēcīgā vēja un viļņu dēļ no ieceres atteicās. Tas tika atkārtots pēc divām nedēļām, sākot peldējumu ar lēcienu no Admiralitātes piestātnes Duvrā. Vebs bija ieziedies ar eļļu, un ceļā viņu pavadīja trīs laivas. Peldētājam nācās gan pacīnīties ar spēcīgām straumēm, gan paciest medūzu dzēlienus. Attālums starp abiem punktiem bija 33 km, taču tos nebija iespējams nopeldēt taisnā līnijā. Ceļu veica zigzaga trajektorijā, kopumā veicot 64 km.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.