1876. gada 13. oktobrī 0

Pirms 140 gadiem, 1876. gada 13. oktobrī, Jumpravas pagasta Jumpravmuižas tirgotāja ģimenē dzimusi rakstniece un sieviešu tiesību kustības aktīviste Ivande Kaija, īstajā vārdā Antonija Lūkina.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 191
Lasīt citas ziņas

Atzinīgi vērtējama arī viņas kā aktīvas sabiedriskās darbinieces darbība Latvijas valsts dibināšanas laikā. Pazīstamākais un sabiedrībā visvairāk apspriestais romāns “Iedzimtais grēks” (1913) iznākšanas laikā tika kritizēts par “erotismu”, jo šķita pārāk drosmīgs vīrieša un sievietes attiecību attēlojumos. Savos uzskatos Ivande Kaija bija ne mazāk emancipēta par Aspaziju, un viņa latviešu žurnālistikā ir arī pirmā sieviete, kas rakstījusi avīžu ievadrakstus. Diemžēl ģimenes, darba un sabiedriskās dzīves radītās pārslodzes sekas bija insults 1921. gadā kāda priekšlasījuma laikā Valmierā. Pēc tā rakstniece palika daļēji paralizēta, bez spējas dzirdēt un runāt. Sazināšanās notika tikai ar zīmēm. Tomēr sabiedrība turpināja viņu, vismaz periodiski, atcerēties. 1941. gada Ziemassvētku vakarā Ivandi Kaiju vācu okupētajā Rīgā, pārejot ielu, notrieca automašīna. Viņa nomira slimnīcā 1942. gada 2. janvārī.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.