1883. gada 14. martā 0

Pirms 130 gadiem, 1883. gada 14. martā, Londonā trūkumā un apvainojies uz visu pasauli nomira filozofs, žurnālists un politekonomists Kārlis Markss, viens no sociālisma idejas pamatlicējiem.

Reklāma
Reklāma

 

Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Lasīt citas ziņas

Marksa nāvi izraisīja pleirīts, un mūža pēdējo gadu viņš cieta no katara, ar ko sasirga tūlīt pēc dzīvesbiedres Dženijas nāves. Marksa ievērojamākais darbs “Kapitāls” stāsta par kapitālistiskās sistēmas darbības principiem un arī mūsdienās tiek uztverts kā kopumā pareizs. Domātājs labi prata izklāstīt kapitālisma būtību, taču viņam pašam uzņēmējdarbībā neveicās. Latviešu sociāldemokrāti Marksa aiziešanas 50. gadadienu 1933. gadā svinīgos apstākļos pieminēja Nacionālajā operā. “Skatuve bija dekorēta lauru kokiem, virs kuriem pacēlās Kārļa Marksa ģīmetne lielā formātā. Gar skatuves malu nostājās karognesēji ar sarkaniem karogiem. Arī no pirmā balkona nokārās sarkanie karogi,” rakstīja “Jaunākās Ziņas”. Apvienotais Rīgas strādnieku koris nodziedāja “Internacionāli”. Sekoja runas un “mākslinieciski priekšnesumi”.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.