Marta Sukarē.
Marta Sukarē.
Marta Sukarē.

1888. gada 19. septembrī. Pirmais starptautiskais skaistuma konkurss 0

Pirms 130 gadiem Beļģijas kūrortpilsētā Spā notika vēsturē pirmais starptautiskais sieviešu skaistuma konkurss, kurā uz skaistākās meitenes titulu pretendēja 350 kandidātes, no kurām pēc tam atsijāja 21 labāko.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 156
Kokteilis
Magnētiskās vētras 2024. gada aprīļa beigām – visbīstamākās dienas
Lasīt citas ziņas

Žūrijā bija tikai vīrieši un sākotnējā izvēle notika pēc fotogrāfijām. Dāmas konkursa laikā dzīvoja atsevišķā, rūpīgi uzraudzītā ēkā, kuru pameta tikai slēgtā karietē, lai tiktos ar žūriju.

Uzvarētāju noteica pēc pārrunām ar katru dalībnieci. Nekāda publika šajā pasākumā netika laista. Galu galā par skaistāko atzina 18 gadus veco kreolieti Martu (citā variantā Bertu) Sukarē no Gvadelupas salas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viņas balva bija 5000 Beļģijas franku, kas mūsdienu ekvivalentā aptuveni līdzinātos 1000 eiro. Rezultātu paziņošanas ceremonija izvērtās skandālā, jo kaislības bija sasniegušas virsotni un publikā daudzi atklāti pauda neapmierinātību ar žūrijas lēmumu.

Dažas dalībnieces pat pamanījās sakauties un viena no konkurentēm uzspļāva uzvarētājas kleitai. Sabiedriskā doma visā Eiropā konkursu uztvēra ar dalītām jūtām. Pārsvarā tas bija pārsteigums un ironija.

Piemēram, “Jaunā Dienas Lapa” 1888. gada 15. oktobrī kā joku pasniedza sekojošo: “Nākošo gadu Spa pilsētā izrīkos skaistu vīriešu konkursu. Spa’as Apolons dabūs godalgu un bez tam katru gadu pensiju, kad tas būs pāri septiņdesmit gadiem vecs.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.