Frīdrihs Briedis (1888 – 1918)
Frīdrihs Briedis (1888 – 1918)
Frīdrihs Briedis (1888 – 1918)

1888. gada 23. jūnijā. Dzimis leģendārais pulkvedis Briedis 1

Pirms 130 gadiem Lovšas pagastā, tagadējās Baltkrievijas teritorijā, no Cēsu apkaimes izceļojuša latviešu zemnieka ģimenē piedzima viens no leģendārākajiem strēlnieku komandieriem, pulkvedis Frīdrihs Briedis (īstajā vārdā Fricis) – Ziemassvētku kauju varonis, strēlnieku vidū drosmes dēļ ļoti cienīts.

Reklāma
Reklāma
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas

Pirmskara Latvijā Brieža personība tika pārlieku mitoloģizēta, tomēr viņš neapšaubāmi bija starp talantīgākajiem tā laika latviešu virsniekiem. Jaunā virsnieka karjera pēc Vladimiras kara skolas beigšanas attīstījās pārsteidzoši strauji – sešos gados no podporučika līdz pulkvedim.

Protams, kāpumu viņam nodrošināja Pirmais pasaules karš, kura pirmajos gados Briedis saņēma teju visus iespējamos apbalvojumus, ko pasniedza par drosmi. Leģendāri bija viņa izlūkbraucieni ratos uz pretinieka aizmuguri, pārģērbjoties par zemnieku.

CITI ŠOBRĪD LASA

1915. gada augustā Briedis lūdza viņu pārcelt uz latviešu strēlnieku vienībām un tika iedalīts 1. Daugavgrīvas latviešu strēlnieku bataljonā, pēc tam pulkā. Piedalījās kaujās pie Ķekavas un Tīreļpurvā; divas reizes tika ievainots.

1917. gada lielinieku apvērsumu pulkvedis sagaidīja hospitālī un drīz tika ierauts Krievijas Pilsoņu karā. Par pretdarbības organizēšanu lieliniekiem viņu arestēja un 1918. gada 28. augustā Butirku cietumā Maskavā nošāva.

Jau pēc nāves pulkvedim Briedim piešķīra Lāčplēša kara ordeni.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.