1892. gada 20. janvāris 0

Pirms 120 gadiem ASV Masačūsetsas štatā Springfīldā notika pasaulē pirmais oficiālais basketbola mačs. Gadu pirms tam šo sporta veidu bija izgudrojis un skolēnu vidū ieviesis kanādiešu ārsts un pedagogs Džeimss Neismits.

Reklāma
Reklāma

 

Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
10 apetīti nomācoši produkti, kas jāēd katru dienu 30
Lasīt citas ziņas

Viņa doma bija atrast ko mazāk agresīvu un traumatisku par amerikāņu futbolu, ko turklāt varēja spēlēt tikai ārā siltos laika apstākļos, bet ne telpās. Ar skolas meistara palīdzību Neismits vingrošanas zāles abos galos apmēram 3 metru augstumā nostiprināja persikiem domātus grozus. Lai tajos mestā bumba netrāpītu galerijā stāvošajiem skatītājiem un lai tie arī nekādi nevarētu ietekmēt metiena iznākumu, otrpus groziem uzstādīja vairogus. Pēc tam Neismits kopā ar skolas sekretāri izstrādāja 13 basketbola pamatnoteikumus, kas līdz mūsdienām saglabājušies gandrīz nemainīgi, un spēle varēja sākties. Nav zināms, kā beidzās pirmais mačs, taču rezultāts nebija liels, jo grozā sākotnēji izdevās trāpīt visai reti.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.