1893. gada 17. septembrī 0

Pirms 120 gadiem, 1893. gada 17. septembrī, Katlakalna pagastā piedzima Jānis Kalnbērziņš, pirmskara Latvijas komunistiskajā pagrīdē pazīstams arī ar segvārdu “Zaķis”.

Reklāma
Reklāma

 

“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 27
Lasīt citas ziņas

1940. gadā tieši viņam bija lemts kļūt par Latvijas kompartijas vadītāju, jo citi daudz prominentāki latviešu komunisti, kas savu dzīvi bija saistījuši ar PSRS, tobrīd jau bija nogalināti 30. gadu beigu staļiniskajās represijās. Kā Latvijas kompartijas centrālkomitejas 1. sekretārs Kalnbērziņš darbojās līdz 1959. gadam, kad pēc nacionālkomunistu sagrāves viņu no augstā amata atcēla. Viņš bez šaubām bija centīgs Maskavas norāžu izpildītājs, tomēr vēsturnieku ieskatā Kalnbērziņa darbību tā laika kontekstā nevar vērtēt kā absolūti negatīvu. “Viņš vienkārši pārāk labi zināja padomju elites spēles noteikumus – ko drīkst, ko nedrīkst, tādēļ pārāk bieži pārnodrošinājās,” norāda vēsturniece Daina Bleiere.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.