1894. gada 26. novembrī 0

Pirms 120 gadiem, 1894. gada 26. novembrī, ASV Misūri štata pilsētā Kolumbijā ebreju imigrantu ģimenē piedzima nākamais matemātiķis, kibernētikas zinātnes pamatlicējs un mākslīgā intelekta teorijas izstrādātājs Norberts Vīners.

Reklāma
Reklāma
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
Saules uzliesmojumu dēļ Zemi pārņēmusi spēcīga magnētiskā vētra. Cik dienu tā plosīsies?
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Lasīt citas ziņas

Vīners nekaldināja vārdu ”kibernētika” – to lietoja arī 19. gadsimta filozofijas darbos, taču ar pavisam citu jēgu. Tad ar kibernētiku saprata zinātni par valsts vadīšanu. Vīners turpretī 1948. gadā izdotajā monogrāfijā ar tādu pašu nosaukumu paplašināja kibernētikas jēdzienu kā zinātni par sakariem, vadīšanu un kontroli mašīnās un dzīvos organismos, par dabas un sabiedrības vispārīgiem vadības un sakaru likumiem. Matemātiķa darbība cieši saistījās ar pirmajiem soļiem skaitļošanas tehnoloģijās. To attīstību veicināja Otrais pasaules karš. Vīners tā gaitā strādāja pie zenītartilērijas automātiskās vadības un tēmēšanas sistēmas, ņemot par pamatu iespējamāko lidmašīnas ceļa un pilota rīcības algoritmu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.