1896. gada 18. maijā 1

Pirms 120 gadiem, 1896. gada 18. maijā, Hodinkas laukā Maskavā par godu Krievijas cara Nikolaja II kronēšanai sarīkotajos tautas svētkos notika tā sauktā Hodinkas traģēdija, ko pēc tam daudzi uzskatīja par sliktu zīmi Nikolaja II valdīšanas sākumam.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns
Lasīt citas ziņas

Kā zināms, šis cars Krievijai kļuva par pēdējo. 18. maija (pēc jaunā stila 30. maija) rītā ap 1 km² plašajā Hodinkas laukā bija sapulcējies ap pusmiljons ļaužu, kas gaidīja bezmaksas alus, kliņģeru, desiņu, prjaņiku un citu saldumu un kronēšanai par godu izgatavotu emaljētu skārda suvenīrkrūzīšu izdalīšanu. Paklīda baumas, ka labumu visiem nepietiks, un milzīgajā pūlī sākās spiešanās, grūstīšanās, kam sekoja panika. 1800 policistu nebija spējīgi tikt galā ar situāciju. Cilvēki krita lauka vidū esošajās smilšu un mālu bedrēs, kā arī gravā līdzās Hodinkai, tika samīdīti, saspiesti pūlī līdz nosmakšanai. Gāja bojā 1379 cilvēki, bet vēl aptuveni tik daudz guva dažādas traumas. Svinības tomēr netika atceltas, orķestris turpināja spēlēt koncertu, kamēr vienā malā cilvēki mira, otrā nemaz nenojauta, kas noticis. Līķus ātri novāca, lai tie netraucētu. Nikolajs II neatcēla vakarā paredzēto banketu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.