1896. gada 28. janvāris 0

Pirms 120 gadiem, 1896. gada 28. janvārī, Lielbritānijas Kentas grāfistes Īstpekemas ciemā tika izrakstīta automobilisma vēsturē pirmā soda kvīts par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Mākslīgais intelekts nosauc 10 pasaules pievilcīgākos vīriešus. Starp tiem – pretrunīgi vērtēts Latvijas politiķis
Veselam
Zinātnieki atklājuši iemeslu, kas varētu izskaidrot gados jaunu cilvēku biežo saslimstību ar vēzi 57
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Lasīt citas ziņas

Pārkāpējs bija vietējais motorizētās braukšanas entuziasts Volters Arnolds, kuru policija pieķēra, traucoties apdzīvotā vietā ar ātrumu 13 km/h, kamēr atļautais šajā zonā bija 3,2 km/h. Kārtībnieks Arnolda braucamo apstādināja pēc pakaļdzīšanās ar velosipēdu. Piespriestais sods – 1 šiliņš jeb piektā daļa mārciņas. Ātrumu ārpus apdzīvotām vietām 1865. gada likums bija noteicis 6,4 km/h apmērā. Tomēr tehnikas progress tajā pašā 1896. gadā piespieda britu parlamentu paaugstināt ātrumu uz ceļiem līdz 23 km/h, kas atbilda “mežonīgam” zirgu vilktas karietes braukšanas ātrumam. Tikmēr 30. gados daudzviet pasaulē, arī Anglijā, ātruma ierobežojumi automašīnām vispār nepastāvēja. Jāatzīmē, ka gadījums ar Volteru Arnoldu ir ievērojamākais, kas jebkad Īstpekemā noticis.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.