1896. gada 5. janvārī 0

Pirms 120 gadiem, 1896. gada 5. janvārī, Austrijas laikrakstā “Wiener Presse” pirmo reizi plašākai sabiedrībai tika pavēstīts par vācu zinātnieka Vilhelma Rentgena atklātu jaunu starojuma veidu – “X stariem”, kas nu pazīstami kā Rentgena stari.

Reklāma
Reklāma
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Lasīt citas ziņas

Jau iepriekšējā gada beigās Rentgens, eksperimentējot Vircburgas universitātē, bija atklājis dīvainu starojumu, kas spēj izlauzties cauri melnai papīra lapai. 1901. gadā fiziķis par savu veikumu saņēma Nobela balvu. Krievijas impērijā pirmie eksperimenti ar “X stariem” jau 1896. gadā notika Rīgas Politehniskajā institūtā. Sākumā nevienam nebija jausmas par starojuma kaitīgo un nāvējošo iedarbību lielās devās. 19. gadsimta beigās pētnieki eksperimentu laikā atkārtoti apstaroja savas plaukstas un rokas – rezultāts bija vēzis un amputācijas. Interesanti, ka jau 1897. gadā parādījās ideja, ka Rentgena starus varētu izmantot muitā ceļotāju bagāžas caurskatīšanai. Vajadzēja vēl daudzus gadu desmitus, lai tā kļūtu par ierastu praksi.