Foto: Wikimedia Commons

1897. gada 25. jūlijs: Džeks Londons dodas uz Klondaiku meklēt zeltu 0

Pirms 120 gadiem tieši šajā dienā kāds nevienam nepazīstams jauneklis vārdā Džeks Londons (1876.-1916) devās uz Klondaiku, lai meklētu zeltu un kļūtu bagāts.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Veselam
Zinātnieki atklājuši iemeslu, kas varētu izskaidrot gados jaunu cilvēku biežo saslimstību ar vēzi
Lasīt citas ziņas

Viņš kļuva bagāts, taču ne tādēļ, ka būtu atradis zeltu, – Klondaikā, vērojot zeltraču dzīvi, jauneklis ķērās pie spalvas un sūtīja savus vērojumus ASV laikrakstiem. 1900. gadā tika publicēts viņa pirmais stāstu krājums, “Vilka dēls”, bet trīs gadus vēlāk iznākušais romāns “Dabas aicinājums” kļuva slavens visā valstī.

Londons bija atradis savu “zelta dzīslu”, – 17 gadus ilgajā rakstnieka karjerā viņš nenovērsās no cilvēka un skarbo dabas elementu mijiedarbības. Kopumā Londons uzrakstīja 50 dokumentālas un daiļliteratūras grāmatas, turklāt ik gadu atbildēja uz aptuveni 10 000 vēstulēm.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēc Džeka Londona plāna viņam kopā ar sievu Čarmianu tika uzbūvēts kuģis “Snark”, viņš uzcēla savu sapņu namu “Vilka māja” un viņam piederēja ferma. Rakstnieks bija absolūts “amerikāņu sapņa” iemiesojums – izskatīgs un valdzinošs, ar izcilu humora izjūtu, drosmīgs, vienmēr gatavs piedzīvojumiem.

Diemžēl 1913. gadā nāca trieciens – kādu vakaru, kad Londoni nebija mājās, viņu 50 000 dolāru vērtā “Vilka māja” uzliesmoja. Kamēr īpašnieki zirga mugurā pārjāja, nams bija izdedzis. Tas deva spēcīgu triecienu Londona finansiālajam stāvoklim, tādēļ viņš vēl aizrautīgāk metās darbā.

Neraugoties uz ārstu brīdinājumiem strādāt mazāk, nodarboties ar sportu vairāk un atteikties no alkohola, Džeks Londons savā dzīvesstilā neko mainīt nespēja. 1916. gadā rakstnieks nomira.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.