1906. gada 21. jūlijā 0

Pirms 110 gadiem, 1906. gada 21. jūlijā, pēc Krievijas cara Nikolaja II pavēles tika atlaista Krievijas Valsts dome – impērijas vēsturē pirmais, kaut tikai ierobežotām pilnvarām apveltītais, parlaments, kurā pirmo pieredzi demokrātijā guva arī deputāti no Vid­zemes, Kurzemes un Latgales – F. Trasuns, J. Čakste, F. Grosvalds, J. Kreicbergs, A. Bremers, K. Ozoliņš.

Reklāma
Reklāma
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Veselam
Neviens to pat nenojauta – pasaulē populāros kosmētikas produktos vēzi izraisošas ķīmiskas vielas 800 reižu pārsniedz normu 42
Lasīt citas ziņas

Pēc 1905. gada oktobra cara manifesta izveidotā dome noturējās tikai trīs mēnešus, jo bija diezgan opozicionāri noskaņota un arī nekādus vērā ņemamus padomus valdniekam nepaspēja izstrādāt. Pirmā Valsts dome bija slavena ar kaismīgām, taču kopumā bezjēdzīgām debatēm. Uzskata, ka pēdējais piliens Nikolaja II pacietības kausā bija runas par agrāro jautājumu un iespēju atdot zemi zemniekiem īpašumā. Cara ieskatā tas bija ārpus pārstāvju kompetences. 23. jūlijā atlaistie domes deputāti sapulcējās Viborgā un vērsās ar aicinājumu tautai protestēt pret viņu atlaišanu. Domnieki mudināja izrādīt pasīvo nepakļaušanos – izvairīties no karadienesta, nemaksāt nodokļus, tomēr tauta viņiem nesekoja.