1908. gada 17. februārī. Tukumā piedzimst franču kinoproducents 1

Pirms 110 gadiem Tukumā piedzima viens no 20. gadsimta 60. – 70. gadu ievērojamākajiem Francijas kinodarboņiem Georgs Dancigers, plašāk gan pazīstams kā Žoržs Dansižē.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
TESTS. Jūsu īkšķu novietojums, sakrustojot pirkstus, atklāj daudz par jūsu personību 12
Veselam
7 produkti, kas visiem šķiet veselīgi, taču patiesībā tādi nav 16
“Pasažieriem bez sejas maskas var tikt atteikta iekāpšana transportlīdzeklī!” Paziņojums autobusa salonā samulsina braucēju 55
Lasīt citas ziņas

Ebreju cilmes puisis Rīgā pabeidza ģimnāziju un kopā ar ģimeni izceļoja uz Franciju, kur Lionas universitātē izmācījās par juristu, tomēr 1934. gadā pievērsās kinobiznesam kā producents.

Arī viņa brālis Oskars Dancigers, izceļojis uz Meksiku, pievērsās filmu producēšanai un guva atpazīstamību, pateicoties slavenā sirreālā kinorežisora Luija Bunjuela darbu producēšanā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Žorža Dansižē aktivitātes gan vairāk sāka izpausties pēc Otrā pasaules kara, kad viņš sabiedrojās ar citu no bijušās Krievijas impērijas nākušo kinoproducentu Aleksandru Mnuškinu un nodibināja kompāniju “Les Ariane Films”.

Viņiem sāka sekmēties komerciālā kino jomā. Dansižē producējis filmas ar Eiropas kinozvaigznēm Žanu Polu Belmondo, Lino Venturu, Anniju Žirardo, Žanu Luiju Trentiņjanu un Žerāru Filipu.

Viņa kontā ir pat PSRS pazīstamas filmas kā “Fanfans Tulpe”, “Kartušs”, “Lieliskais”, “Profesionālis”.

Divās pēdējās filmējās Belmondo un 70. gadu sākumā viņš kļuva par populārāko aktieri Francijā, savukārt “Ariene” – par lielāko filmu ražotāju valstī.

Tukumnieka Dansižē lielākais starptautiskais panākums bija “Oskars” par labāko ārzemju filmu 1978. gadā. To saņēma režisora Bertrāna Blijē komēdija “Sagatavojiet savus kabatlakatiņus” (“Get Out Your Handkerchief”).