“Burtnieku nams” mūsdienās.
“Burtnieku nams” mūsdienās.
“Burtnieku nams” mūsdienās.

1908. gada 21. oktobrī. Rakstnieku un mākslinieku “internāts” 0

Pirms 110 gadiem laikraksts “Liepājas Atbalss” rakstīja: Plašākai publikai vēl nebūs zināms, ka šovasar ir uzcelts rakstnieku un mākslinieku internāts, kuru pagaidām sauc par “Burtnieka pili”.”

Reklāma
Reklāma
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija
Saules uzliesmojumu dēļ Zemi pārņēmusi spēcīga magnētiskā vētra. Cik dienu tā plosīsies?
Lasīt citas ziņas

Rakstā nams tika izzīmēts ļoti detalizēti: “Viņš atrodas Mīlgrāvī, un viņu no saviem līdzekļiem ir cēlis latviešu filantrops Dombrovska kungs, pie kam viņš pats ir zīmējis plānu. Māja ir divstāvu ēka, būvēta no koka un sadalīta daudzos dzīvokļos, apakšējā stāvā atrodas dzīvokļi no vairāk istabām (starp tiem viens darināts priekš latviešu tautas dainotāja Kr. Barona), bet augšā divas plašākas zāles un daži mazāki dzīvokļi.

Viena no zālēm nodomāta rakstniekiem un mūziķiem, un tur atradīsies bibliotēka, lasītava, klavieres; te tiks noturēti mākslas vakari, lasītas lekcijas u.t.t. Otra zāle ierīkota gleznotājiem; tur būs kopēja darbnīca, modeļi un šais telpās sarīkos šad un tad gleznu izstādes. “Burtnieka pils” stāv nošķirta no citām ēkām priežu meža malā un izskatās ļoti glīta, kaut gan vēl bez tā teiksmainā tērpa (nāca gatava tikai rudenī), kādu viņai grib dot. Šādai parādībai liela kulturela nozīme un Dombrovska kungam, kā šīs idejas izvedējam, jāizsaka dziļa atzinība.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Uzņēmēja un mecenāta Augusta Dombrovska “Burtnieku namā” bez maksas varēja dzīvot un strādāt latviešu rakstnieki un mākslinieki. Pirmie iemītnieki 1908. gada septembrī bija gleznotāji Jānis Zegners un Aleksandrs Štrāls, oktobrī pievienojās rakstnieki Kārlis Štrāls un Eduards Cālītis ar ģimeni. Dažādos laikos šajā namā pajumti atrada arī Jānis Jaunsudrabiņš, Kārlis Skalbe, Jānis Poruks, Leons Paegle, mākslinieki Gustavs Šķilters un Teodors Zaļkalns. Gandrīz visu nama pastāvēšanas laiku līdz 1918. gadam šeit dzīvojis Krišjānis Barons ar sievu Dārtu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.