1914. gada 16. septembrī 0

Pirms 100 gadiem, 1914. gada 16. septembrī, Krievijas impērijas valsts dome pieņēma likumu, kas aizliedza degvīna pārdošanu kara laikā.

Reklāma
Reklāma
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Lasīt citas ziņas

Dažādi ierobežojumi un aizliegumi attiecībā uz alkoholu bija ieviesti jau agrāk. Latvijas un Igaunijas teritorijā, izņemot Rīgas apriņķi, spirtotu dzērienu un vīnu pārdošanu ar vietējās militārās administrācijas pavēli “līdz vēlākiem rīkojumiem” apturēja augusta beigās. Tad drīz vien pienāca kārta arī alum. Par rīkojuma pārkāpšanu draudēja līdz trīs mēnešu arests vai pamatīgs naudas sods. Alkoholiskos dzērienus drīkstēja tirgot tikai restorānos. Ierobežojumus motivēja ar nepieciešamību ievērot disciplīnu, īpaši jau mobilizācijas laikā. Sabiedrības inteliģentākā daļa sauso likumu uzņēma ļoti pozitīvi, jo 20. gadsimta sākumā dzeršanas posts fabriku strādnieku vidū bija liela problēma, tostarp arī Rīgā, un piedalīties pretalkohola kustībā skaitījās labais tonis.