1915. gada 19. februārī 1

Pirms 100 gadiem, 1915. gada 19. februārī, Pirmā pasaules kara laikā Anglijas un Francijas karaflote sāka apšaudīt Turcijas armijas nocietinājumus Dardaneļu jūrasšaurumā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Lasīt citas ziņas

Sākās Dardaneļu operācija, kuras mērķis bija atņemt Vācijas un Austroungārijas sabiedrotajai Turcijai kontroli pār stratēģiski svarīgo jūrasšaurumu starp Vidusjūru un Melno jūru, kā arī ieņemt Stambulu. Ja tas izdotos, būtu atvieglots Krievijas stāvoklis, jo tā varētu saņemt sabiedroto karamateriālus ne vien caur Ziemeļu, bet arī Melnās jūras ostām. Operācija sabiedrotajiem dārgi maksāja un izvērtās neveiksmē, jo turku pretestību neizdevās salauzt arī ar bēdīgi slaveno Gallipoli desanta operāciju, kas sākās 25. aprīlī. Desantā piedalījās 81 tūkstotis karavīru, tajā skaitā no Jaunzēlandes, Austrālijas un Indijas. Kaut sabiedrotie noturēja nelielu placdarmu, cena par to bija pārāk augsta. Gada beigās tika pieņemts lēmums evakuēt desantu, un līdz 1916. gada janvārim to arī izdarīja. Sabiedrotie kopumā Dardaneļu operācijas laikā zaudēja 146 tūkstošus vīru.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.