1917. gada 10. februārī. Dzimusi skatuves karaliene Elza Radziņa 0

Dzimusi skatuves karaliene Elza Radziņa

Pirms 100 gadiem Pirmā pasaules kara dēļ no Rīgas uz Harkovu evakuēta fabrikas strādnieka ģimenē piedzima viena no latviešu teātra un kino aktiermākslas karalienēm, Drāmas (Nacionālā) teātra aktrise Elza Radziņa (Elza Katrīna Podniece).

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
NATO admirālis atklāj, vai ir pazīmes, ka Krievija tuvākajā laikā plāno iebrukt kādā no NATO valstīm
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Lasīt citas ziņas

Kino viņas ievērojamākais veikums bija lomas 60. – 70. gadu filmās “Klāvs – Mārtiņa dēls”, “Pūt, vējiņi!”, kā arī padomju kinoklasikā “Hamlets” un “Karalis Līrs”. Viņas nozīmīgākās teātra lomas attiecas uz Drāmas teātri, kam māksliniece bija uzticīga kopš darba gaitu sākšanas uz tā skatuves 1954. gadā.

Pirms tam gan bija jaunās aktrises karjera Jelgavas un Valmieras teātros. “Sevī esmu apņēmusies – vienalga, vai man kas sāp, varu vai nevaru nostāvēt, vienmēr būšu kopā ar teātri. Pat tad, kad ir grūti, es saņemos, sapucējos, iekrampējos vīram elkonī un dodos tur, kur iekšēji jūtu, ka man ir jābūt. Pārējam gan sevi neatlicinu,” viņa sacīja kādā intervijā divus gadus pirms aiziešanas mūžībā. Kopš 2009. gada Nacionālajā teātrī ir iedibināta tradīcija: labākā sezonas aktrise saņem balvu – Elzas Radziņas kulonu.