I. Bergmans 50. gados
I. Bergmans 50. gados
I. Bergmans 50. gados

1918. gada 14. jūlijā. Dzimis “dzejnieks ar kameru” – Ingmars Bergmans 1

Pirms 100 gadiem luterāņu mācītāja ģimenē Upsalā dzimis kinorežijas pasaules klasiķis, kino novators un viens no visu laiku ietekmīgākajiem meistariem šajā jomā Ingmārs Bergmans (1918 – 2007), saukts arī par “dzejnieku ar kameru”.

Reklāma
Reklāma
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
Lasīt citas ziņas

Īpaši labi pazīstamas ir viņa filmas “Fanija un Aleksandrs”, “Zemeņu lauks”, “Septītais zīmogs”. Bergmans savā mūžā uzņēma ap 60 filmu, nopelnīja sešas “Oskara” balvas, septiņas reizes bija Kannu kinofestivāla laureāts un divreiz izpelnījās Britu Kinoakadēmijas atzinību.

Karjeras sākumā viņš aktīvi darbojās kā teātra režisors un, arī būdams jau kino slavenība, neatteicās no šī žanra, sava mūža laikā iestudējot ap 170 lugu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ingmāra Bergmana jubileja šogad visā pasaulē, arī Latvijā, tiek atzīmēta ar dažādām filmu retrospekcijām, konferencēm, izstādēm un citiem pasākumiem.

Zviedrijā apgalvo, ka globālais mērogs ar kādu visa 2018. gada garumā notiek Bergmana simtgades sarīkojumi, ir unikāls, jo līdz šim neviena filmu zvaigzne tik lielu godu pasaulē nav izpelnījusies.