Vācu karavīri Roņu salā 1918. gadā
Vācu karavīri Roņu salā 1918. gadā
Arhīva foto

1918. gada 22. septembrī. Kurš pārņems varu Baltijā? 0

Pirms 100 gadiem Vācijas ķeizars Vilhelms II pasludināja, ka Baltija ir “brīvs un patstāvīgs apgabals”, kaut realitātē pēc Brestas miera noslēgšanas 1918. gada 3. martā Baltijas teritorija reāli atradās vācu kontrolē.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 156
Kokteilis
Magnētiskās vētras 2024. gada aprīļa beigām – visbīstamākās dienas
Lasīt citas ziņas

Vēsturnieki norāda, ka tāds paziņojums, lai arī parādīja Vācijas politiķu nesteidzību reģiona nākotnes jautājuma risināšanā, vienlaikus nāca par labu Latviešu Pagaidu nacionālās padomes (LPNP) darbībai un Latvijas neatkarības izcīnīšanai, jo objektīvi veicināja valsts izveidi.

Pēc ķeizara paziņojuma parlaments un valdība Berlīnē sāka vispārīgi runāt par “Baltijas valsti” un “Baltijas valdību”, ar kuru Vācija nākotnē slēgšot līgumus un kārtošot attiecības, taču vienlaikus bija skaidrs, ka jautājums līdz Pirmā pasaules kara beigām tāpat neatrisināsies.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vienīgā reālā vara Latvijas teritorijā joprojām turpināja piederēt vācu okupācijas iestādēm.

Kā dažas dienas vēlāk atzīmēja “Baltijas Ziņas”: “Acumirklī visas atklātības darīšanas pārzin pie mums Baltijā Vācijas iestādes – kara un civilās, kamēr vietējie spēki pielaisti vairāk tikai padomdevēja lomā pie apspriešanas. Minētās atklātības nozares – dzelzceļi, pasts, telegrāfs, muita, nodokļi u.t.t. – piederēja Krievijas valsts noteikšanai, bet pārgāja uz Vāciju uz uzvarētāja tiesības pamatiem.”

Laikraksts prātoja, ka tās ir pietiekami svarīgas jomas, lai ar pārņemšanu nedrīkstētu “ilgi kavēties”.

Atklāts palika jautājums, kurš būs tas, pagaidām vēl neeksistējošais spēks, kas pirmais spēs pārņemt no vācu okupācijas iestādēm kaut vai civilās varas funkcijas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.