Gruzijas neatkarības pasludināšana

1918. gada 26. maijā. Gruzija pasludina neatkarību 0

Pirms 100 gadiem gruzīnu sociāldemokrāti un intelektuāļi Tbilisi proklamēja Demokrātisko Gruzijas Republiku. Vēl pēc pāris dienām – 28. maijā – par neatkarības pasludināšanu paziņoja arī demokrātiskās Azerbaidžānas un Armēnijas republikas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 192
Lasīt citas ziņas

“Neatkarību parāde” bija 1918. gadā izveidotās Transkaukāza federācijas iziršanas rezultāts. Iekšējo nesaskaņu un Krievijas lielinieku iebrukuma dēļ šo valstu neatkarība gan ilga tikai divus trīs gadus.

Gruzijas gadījumā, lai arī 1920. gada 7. maijā ar lieliniecisko Padomju Krieviju bija parakstīts miera līgums un 1921. gada 11. janvārī valsti “de iure” tāpat atzina Eiropas lielvaras, 12. februārī tas neglāba Gruziju no tieša lielinieku iebrukuma, turklāt bez kara pieteikuma.

CITI ŠOBRĪD LASA

25. februārī sarkanā armija ieņēma Tbilisi, un tajā pašā dienā no Krievijā dzīvojošajiem gruzīnu lieliniekiem izveidotā Gruzijas revolucionārā komiteja pasludināja Gruzijas PSR. Neatkarība bija zaudēta.

Situācijā, kad Armēnija un Azerbaidžāna jau bija nonākušas Padomju Krievijas rokās un arī briti bija atkāpušies no Kaukāza reģiona, gruzīniem lielinieku ielenkumā nebija cerību uz patstāvību. Demokrātiskās

Gruzijas trimdas valdība pārcēlās uz Franciju un 1924. gada augustā organizēja sacelšanos dzimtenē, taču tā bija neveiksmīga. Trimdas valdība 30. gadu vidū izbeidza savu darbību.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.