Ēka, kur notika pirmās valdības sēdes, 1924. gadā.
Ēka, kur notika pirmās valdības sēdes, 1924. gadā.
Ēka, kur notika pirmās valdības sēdes, 1924. gadā.

1918. gada 26. novembrī. Latvijas valdības pirmā sēde 0

Pirms 100 gadiem notika vēsturē pirmā, ar protokolu reģistrētā Latvijas valdības, tobrīd Pagaidu valdības Ministru kabineta, sēde. Kārļa Ulmaņa vadītais kabinets vēl nebija pilnībā noformēts, un tajā bez valdības galvas bija redzami vien daži ministri un viņu vietnieki – skolu ministrs Kārlis Kasparsons, iekšlietu ministrs Miķelis Valters, finanšu ministrs Kārlis Puriņš, darbu un satiksmes ministrs Teodors Hermanovskis, kā arī iekšlietu ministra biedri Mārtiņš Benuss, Alfrēds Birznieks un Roberts Dambītis, pārtikas ministra biedrs Jānis Blumbergs.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 156
Kokteilis
Magnētiskās vētras 2024. gada aprīļa beigām – visbīstamākās dienas
Lasīt citas ziņas
Protokolēja Valsts kancelejas pārvaldnieks Dāvis Rudzītis.

Tā kā ar sēžu vietām bija problēmas, valdība sanāca īres namā Dzirnavu ielā 87/89, cara laiku Domēnu valdes telpās. Rudzītis vēlāk atmiņās rakstīja: “Pirmās apspriedes Pagaidu valdība noturēja vai nu tās pašas Latviešu amatnieku krājaizdevu kases telpās, vai Centrālviesnīcā, kur pagaidām bija apmeties Ministru prezidents, vai vienā vai otrā jaunā kabineta locekļa privātā dzīvoklī.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirmās sēdes svarīgākais darbakārtības punkts bija Vācijas ģenerālpilnvarotā okupētajās Baltijas zemēs Augusta Vinniga atsūtītais rakstveida paziņojums par gatavību atzīt Tautas padomes un tās valdības tiesības pārņemt pārvaldes funkcijas latviešu etnogrāfiskajā teritorijā.

Nākamais svarīgākais punkts bija pārtikas piegāžu nodrošināšana bada apdraudētajai Rīgai.

Tā kā Liepājā situācija bija labāka, tad sēdē klātesošie tika informēti par jau iepriekš panākto vienošanos nosūtīt 15 vagonus rudzu miltu no Liepājas uz Rīgu.

Finanšu ministrs ziņoja arī par pirmajiem ziedojumiem, kas no organizācijām un privātpersonām saņemti Valsts kasē. Tā kā ne Valsts kase, ne Latvijas Banka kā reālas institūcijas vēl nepastāvēja, naudu glabāja IV Rīgas savstarpējā kredītbiedrībā vai Rīgas latviešu amatnieku krājaizdevu kasē.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.